Kære læser
For første gang i over 20 år ser vi, at den gennemsnitlige levealder for kvinder er blevet kortere. Den er nu 82,5 år, og i forhold til sidste år er det et fald på 0,2 år. Dengang kunne Danmarks Statistik ellers meddele, at der var sket en “usædvanlig stor” stigning, for da viste statistikken, at middellevetiden var steget med 0,74 år for kvinders vedkommende, mens mænds gennemsnitslevealder var steget med 0,54 år. Generelt er kvinders levetid vokset med ca. 0,25 år over de seneste årtier, men nu er den altså faldet lidt.
Dykker vi ned i tallene, kan vi se, at det ikke alene er fx influenzaepidemier, som spiller ind. Bopæl har også en betydning.
Middellevetid for kvinder tre steder i Danmark:
- Østjylland: 83,4 år
- Byen København: 81,5 år
- Vest- og Sydsjælland: 81,5 år
Middellevetid for mænd tre steder i Danmark:
- Østsjælland: 79,5 år
- Vest- og Sydsjælland: 77,4 år
- Byen København: 77 år
I København og på Syd- og Vestsjælland bliver man statistisk set ikke så gammel, som man gør andre steder i Danmark. Vi ved, at livsstil, rygning, alkohol og manglende motion har betydning, men vi ved også, at det sociale liv spiller en stor rolle i forhold til helbred og livskvalitet.
I Ensomme Gamles Værn tager vi snart hul på et formidlingsprojekt. Det hedder LIV 70+ og undersøger netop det sociale liv blandt ældre mennesker på Lolland, Falster og øerne omkring. Vi glæder os til at dele LIV 70+ med jer.
De bedste hilsner

Christine E. Swane
Direktør, Ensomme Gamles Værn
LIV 70+
Alt fra årstid til alder kan påvirke følelsen af tid. For ældre mennesker går alting typisk hurtigere end for yngre. Verden drøner forbi dem, der ikke kan følge med. På vores sociale medier går det for alvor stærkt i takt med, at Facebook og Instagram for yngre generationer er blevet digitale dagligstuer, hvor hverdagen deles, og samtaler finder sted.
Ensomme Gamles Værn inviterer i foråret mennesker på 70 år og derover med ombord på Facebook og Instagram, når projektet LIV 70+ går i luften 1. maj. Skribent Britta Sørensen står bag. På Facebook og på Instagram deler hun portrætfotografier og citater om hverdagslivet blandt mennesker på over 70 år. Hun har i LIV 70+ fokus på Lolland, Falster og øerne omkring – det er her, hun møder folk og skaber sine portrætter i form af billeder og tekst.
“Jeg vil skabe indsigt og nysgerrighed omkring gamle menneskers liv. Jeg vil fortælle, hvad der skaber glæde, og hvad der gør ondt. LIV 70+ minder os om gamle menneskers hverdagsliv i en digital verden, hvor mennesker over 70 år ikke er flest. Jeg håber, at projektet kan knytte bånd,” fortæller Britta Sørensen.
Forleden besøgte hun et aktivitetscenter i indre København. Her mødte hun en farveglad kvinde og en pensioneret journalist, der havde et par historier at fortælle.

“Hvor var det godt, det var i dag, du kom med dit kamera. Jeg har lige fået lavet krøller.”

“For mange år siden var jeg på motorcykeltur i Nordsverige. På et tidspunkt var benzinmåleren ved at være godt i bund, og der var ikke en tank i miles omkreds. Det er sådan, mit liv er nu. Jeg ved, der ikke er så lang tid, til jeg løber tør. Jeg ved bare ikke, hvornår det sker.”
Vi lader jer vide, når LIV 70+ er klar på Facebook og Instagram.
Mere TALETID
Vores seneste presseoptælling viser, at Ensomme Gamles Værn og fondens direktør Christine E. Swane har været mere i medierne end nogensinde. Vi er et lille sekretariat, og vi er meget taknemmelige for, at vi får lov til at dele vores viden og budskaber i det store omfang, som vi gør.
Fondens direktør er også forsker, og ud over at Christine E. Swane stiller op til interviews, holder hun også foredrag om ensomhed. Et af dem, Ensomhed, nærvær og fællesskab, er blevet filmet og sendt på TV Midtvest i sidste weekend. I kan kigge med her.

Få OPERA til kaffen
Operasanger Helene Hvass Hansen tager ud og synger og taler med de gamle på plejehjem og ældrecentre. Hun står bag initiativet “Opera til kaffen”, som Ensomme Gamles Værn har støttet med 35.900 kr.
Direktør for Ensomme Gamles Værn, Christine E. Swane, kiggede forbi plejehjemmet Slottet på Nørrebro i København, da “Opera til Kaffen” var på besøg:
“Det var en virkelig fin oplevelse. Jeg synes, at Helene griber det fuldstændig fantastisk an – lige på den rigtige måde. Hun er respektfuld, og hun er god til at forklare. Og så synger hun jo guddommeligt, ” siger Christine E. Swane.
Lyt og se med i den 2 min. lange film om operasangerens besøg på plejehjemmet Slottet.

Nordea-fonden inviterer på MIDDAG
Der er fællesskab på menuen i uge 17, hvor projektet ‘Danmark spiser sammen’ knytter nye sociale bånd om måltider i hele landet. Organisationer, kommuner, skoler og virksomheder bakker op om projektet – og nu også Nordea-fonden, som netop har givet 9,6 mio. kr. til ‘Danmark spiser sammen’.
“Vi håber, at mange vil være med til at invitere til fællesspisning, og at rigtig mange har mod på at træde ind i nye fællesskaber,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.
Hold øje med ‘Danmark spiser sammen’ på de sociale medier via #dkspisersammen og #modensomhed, gå ind på www.modensomhed.dk for at finde mere information eller skriv til asa@kbkbh.dk, hvis du har lyst til at deltage.
