Kære læser
Sommeren går på hæld. For mange mennesker dufter sommer af forjættet ferietid. Men for nogle falder tiden lang, fordi de har mindre social kontakt end til hverdag. I flere måneder fungerer plejehjemmenes bemanding på ferieblus og i vikar-mode, og kommunale aktiviteter er sat på pause. FOF, AOF og frivillige organisationer ferielukker kurser og aktiviteter, der ellers bringer indhold og samvær til mange, mange ældre mennesker.
Nu er vi tilbage. Måske er ’frivilligt arbejde’ også skrevet ind i kalenderen. Det sociale frivillige arbejde fylder mere i hverdagen end andre frivillige opgaver, viser rapporten Tal om det frivillige sociale Danmark for 2016-18 fra Center for Frivilligt Socialt Arbejde. De ’socialfrivillige’ bruger i gennemsnit 16,2 timer om måneden, mens frivillige generelt bruger 14,8 timer.
Rapporten viser også, at det er lysten til at glæde andre og ønsket om at gøre en forskel, der har givet anledning til at begynde at lave frivilligt socialt arbejde. Hele 67 pct. af gruppen angiver denne årsag til at melde sig, mens det gælder for 42 pct. af de kulturfrivillige og 47 pct. for de frivillige generelt. Omsorgsopgaver fylder ikke overraskende mere hos socialfrivillige end blandt andre frivillige.
Netop magien ved at glæde og drage omsorg for andre er også drivkraften hos Tonny Bodal, der frivilligt arrangerer en lejrtur for ældre mennesker hvert år. Det er vigtigt, at der er plads i bussen til deltagernes rollatorer og elscootere, mens selskabets egen rummelighed er noget af det allervigtigste. Alle skal kunne være med.
Det er også frivilligheden, der bærer højskoleferierne, som fonden hvert år arrangerer med Samvirkende Menighedsplejer. Her får isolerede og svækkede ældre mennesker mulighed for at opleve sig selv på en ny måde – sammen med andre.
Læs mere om – mestendels ældre – frivilliges sociale indsats til gavn for andre ældre nedenfor.
Mange hilsener
Christine E. Swane, kultursociolog, ph.d.
Direktør for Fonden Ensomme Gamles Værn
FRIVILLIGE kræfter gør ældres ferie til SUCCES
– Med Sydture føler vi os ikke som gamle fjolser. Vi hygger os lige fra morgenstunden, siger 77-årige Elin Olsen, der igen i år var med på miniferie med foreningen Sydture.
Formanden Tonny Bodal arrangerer udflugter, fællessang og banko for andre borgere i Albertslund Kommune, og han kan slet ikke lade være med sit frivillige sociale arbejde. Ældrelejren foregår i feriekolonien Bøtø ved Marienlyst, hvor der i nærheden er mulighed for at køre med elscooter helt ned til vandkanten.
– Jeg har allerede bestilt kolonien til os igen næste år, siger Tonny Bodal efter en vellykket tur i sidste uge.
Læs mere om baggrunden for Tonny Bodals ældreferier her.
Samvær og pleje SIKRET af frivillige på højskoleferie
– Vores højskoleophold ville slet ikke kunne lade sig gøre uden frivillige, siger Helle Engelsborg Olsen. Hun er diakonikonsulent hos Samvirkende Menighedsplejer, og sammen med Fonden Ensomme Gamles Værn står hun for at opmuntre ældre mennesker til at komme en uge på højskole.
I år var Helle afsted med 47 personer på Tisvildeleje Seniorhøjskole, og heraf var 10 frivillige med til at hjælpe deltagerne med. Nogle af de frivillige kender deltagerne på forhånd, og de er gode til at fastholde de ældre i det lokale fællesskab efter højskolen. Andre frivillige er særligt trænet til at hjælpe med medicin, støttestrømper og toiletbesøg om natten. De har alle erfaring til at kunne skabe relationer mellem meget forskellige mennesker, og de sørger for tid til gode samtaler og støtte til at komme rundt og ud i naturen.
– Der opstår et andet møde, der på sin vis er mere ligeværdigt, når en person tilbyder sin hjælp frivilligt fremfor en, der er hyret til det, siger Helle Engelsborg Olsen.
Fordi opgaveløsningen er drevet af lyst fremfor løncheck, lægger Helle Engelsborg Olsen vægt på at skabe enighed om opgaven. Hun anerkender de frivilliges indsats og værdsætter samarbejdet.
– Det skal også være en god oplevelse for dem. De yder noget, og de får meget igen, når de ser, hvor stor en forskel de gør, siger Helle Engelsborg Olsen.
Læs mere om højskoleopholdene med Samvirkende Menighedsplejer her.
Dansk INPUT i en nordisk podcast om fællesskab og ENSOMHED
I Danmark arbejder mange frivillige organisationer sammen med kommuner om at reducere ensomheden. Det har Nordens Velfærdscenter netop udsendt en podcast om, hvor bl.a. direktør i fonden Christine E. Swane medvirker. Det er den svenske seniorrådgiver Ann Jönsson og kommunikatør Ted Bergdahl, der står bag en podcastserie om ‘Den aldersvenlige by’, hvor afsnit 2 handler om ensomhed.