Nyhedsbrev oktober 2019

Kære læser

Den årlige hjemløsedag bliver i dag markeret på Rådhuspladsen i København, og desværre er der ikke meget at varme sig ved i den seneste hjemløsetælling, der netop er offentliggjort.

Tællingen fremgår af rapporten Hjemløshed i Danmark, som er udgivet af VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd. Registreringen er foregået i uge 6 i år, og den omfatter 6.431 mennesker uden tag over hovedet. Resultaterne viser, at flere ældre mennesker lever på gaden. Ved at sammenligne med den forrige opgørelse fra 2017 ses en stigning i antallet af ældre hjemløse mellem 50-59 år fra 1.057 til 1.131. I aldersgruppen 60 år og derover er der en stigning fra 347 til 414 personer.

Hjemløseavisen Hus Forbi bringer i nr. 10 et interview med Søren Romar, der er repræsentant for Sammenslutningen af Boformer for Hjemløse i Danmark. Han peger på det uløselige i, at hjemløse med både diagnoser og misbrugsproblemer bliver kastet frem og tilbage: Mennesker med et misbrug, får ingen behandling i psykiatrien. Og mennesker med diagnoser, får ikke adgang til misbrugsbehandling.

Tilværelsen med dobbeltdiagnoser kan være dybt isolerende. I Aarhus støtter Fonden Ensomme Gamles Værn bl.a. en besøgstjeneste til ældre mennesker med dobbeltdiagnoser, der er etableret i et samarbejde mellem SIND og kommunens sundheds- og omsorgskontor.

Dagligdagen for ældre mennesker, der lever i en socialt udsat position, kan være svær at overskue, og opgaver som rengøring eller kontakt til kommunen kan blive glemt. Derfor tilbyder ældrestøtten i Det Blå Sted i Aarhus, at brugerne kan få hjælp til bl.a. sådanne opgaver og kontakter. Derudover omfatter projektet, som er støttet af Fonden Ensomme Gamles Værn, også en besøgstjeneste og en mandagscafé til gavn for brugere over 50 år.

Læs om begge initiativer nedenfor.


Mange hilsener

Christine E. Swane, kultursociolog, ph.d. 
Direktør for Fonden Ensomme Gamles Værn

Besøgsvenskab GIVER adgang til verden udenfor

Anita Jungberg er plaget af knogleskørhed, der også har gjort hende til kørestolsbruger. Lillehjernen skrumper hele tiden, og tørsten efter vin er svær at slukke. Anita får det meste af dagen til at gå foran fjernsynet, men med hjælp fra hendes besøgsven er det muligt for hende at komme ud ad døren og fx nyde en gåtur langs åen ved siden af plejehjemmet, hvor hun bor. På den måde støtter Anitas besøgsven hende i at være aktiv i nærmiljøet, hvor hun ellers ville sidde hjemme i sit eget selskab.

Læs mere om Anita og SINDs besøgstjeneste i Aarhus her.

Ældrestøtte sikrer tryghed og RUMMELIGHED

I Aarhus har ældre over 50 år hver uge en stående invitation til mandagscaféen i Det Blå Sted. Gennem det seneste år har brugerne haft mulighed for at mødes over en kop kaffe og hjemmebagt kage. Tine Frost er projektleder, og Jan er en trofast gæst i caféen, hvor han hver anden uge bager til de mennesker, der måtte dukke op til kaffe.

Læs mere om Tine, Jan og ældrestøtten her.

GRATIS gå hjem-mødeÆldre homo- og biseksuelles SOCIALE vilkår i Danmark

Mandag 18. november uddyber antropolog Simon Meggers Matthiesen sin forskning, der belyser de sociale forhold for en gruppe mennesker, der altid har følt sig stigmatiseret.