Nyhedsbrev august 2020

Kære læser

På trods af de relativt mange tilfælde af covid-19 i Silkeborg for tiden, er der også lyspunkter fra kommunen. Efter flere år i støbeskeen er det lykkedes at rejse i alt 14,5 mio. kr. til projektet Flere i Fællesskabet, der løber over fire år.
 
For første gang herhjemme vil en systematisk og koordineret indsats kortlægge, hvordan samfundsproblemet ensomhed kan løses. Hovedformålet er at forandre og inddrage et helt lokalsamfund ved at skabe en ’drømmekommune’, hvor både unge og ældre bliver guidet ind i fællesskaber, selvfølgelig med involvering af voksne i aldersgrupperne ind imellem. Nogle aktiviteter er planlagt, andre udvikles med involvering af mennesker, der selv lever med ensomheden i hverdagen. Dertil hentes inspiration i udlandet.
 
Metoden kaldes Collective Impact. Det implicerer, at projektet, ud over at sætte gang i en myriade af indsatser, også undersøger systematisk, hvilke tiltag der faktisk virker. Håbet er, at de bedste indsatser kan rulles ud i resten af Danmark og muligvis også internationalt.
 
Fonden Ensomme Gamles Værn bidrager til forskning og udvikling og støtter med 750.000 kr. Desuden yder følgende fonde og organisationer økonomisk støtte til projektet: Danske Regioner, DEFACTUM, Helsefonden, Poul Due Jensens Fond, Region Midtjylland, Silkeborg Kommune, Tryg Fonden og Ældre Sagen.
 
Tillykke med finansieringen, og forhåbentlig vil resten af projektets drømme også gå i opfyldelse!
 
God læselyst.

Mange hilsener


Christine E. Swane, kultursociolog, ph.d. 
Direktør for Fonden Ensomme Gamles Værn 

Fortæl for Livet flytter HJEMMEFRA

Fondens sociale indsats Fortæl for Livet har siden 2013 bragt gamle mennesker sammen i mindre grupper, hvor de har delt og fået glæde af hinandens livshistorier. Gennem tematiserede fortællinger har deltagerne i grupperne dannet nye, vigtige relationer. Nu overdrager Fonden Ensomme Gamles Værn projektet til Røde Kors, der glæder sig til at føre indsatsen videre.

– Fortæl for Livet handler om at skabe meningsfulde fællesskaber, hvilket også er en af grundstenene hos os, siger Marie-Louise Gotholdt, der er national chef i Røde Kors og fortsætter:

 – Small-talk kan være svært, men strukturen i Fortæl for Livet er en genvej til at skabe en særlig forbundethed mellem mennesker, der har mistet de nærmeste livsvidner. Når de forsvinder, svækkes ens historik, og som en deltager har udtrykt det, kan det føles som om, man selv fordamper.

Fonden har bredt Fortæl for Livet ud i landet i knap en femtedel af kommunerne, til Færøerne og Grønland.


Andreas Nikolajsen (midt for til højre) er ophavsmand til Fortæl for Livet, og som projektleder har han uddannet mere end 300 frivillige gruppeledere. (Foto: Fra dokumentaren Fortæl for Livet).

Christine E. Swane 60 år

Lørdag den 15. august kunne fondens direktør fejre 60-årsfødselsdag. Christine E. Swane har siden 2006 være forskningsleder og direktør i Fonden Ensomme Gamles Værn, og allerede i 1980’erne var hun som kultursociologistuderende interesseret i gerontologi.

– Jeg har altid været optaget af at forstå, hvad det vil sige at blive gammel. Der var mange gamle kunstnere i min familie, hvor flere trods demens malede, indtil de ikke kunne holde på en pensel mere. Det vakte min nysgerrighed for alderdommens muligheder og ressourcer, snarere end det forfaldsprægede ældrebillede, som dominerede dengang – og desværre stadig gør det, siger Christine E. Swane.