Kære læser
Et stort og velfortjent tillykke til den sociale institution Kofoeds Skole med Kronprinsparrets Sociale Pris 2020 på 500.000 kr. Hvor er det rigtigt at hylde organisationer, der på den måde tager hånd om mennesker, der andre steder ikke levnes mange valg.
På Facebook skriver Kofoeds Skole, der blev stiftet i 1928, om sig selv og hæderen, at ’der skal noget til for at få en 92-årig til at rødme og blive blød i knæene’. Her i fonden er vi de sidste til at lægge vægt på alder, men en specifik alder kan give adgang til eller afkald på muligheder. For eleverne på Kofoeds Skole, bliver de nødt til at ’gå ud’ af skolen, når de fylder 65 år.
Men det vigtige fællesskab på skolen betyder stadig noget efter elevernes fyldte 65 år. Derfor stiftede et par driftige gamle elever for få år siden foreningen Kofoed 65+ med støtte fra Fonden Ensomme Gamles Værn. Læs med om fællessang i Kofoed 65+ her.
Da kronprinsparret uddelte priserne, takkede de organisationer og frivillige, der, til trods for coronapandemi, fortsatte med at gøre en stor forskel for mennesker i en socialt udsat position. Sådan et sted er den sociale Café Paraplyen på Frederiksberg, der holdt døren på klem, da resten af Danmark lukkede ned efter den 11. marts. Det blev andre sociale mødesteder nødt til, og derfor var det så meget desto vigtigere, at Café Paraplyen fortsatte.
Trods nye forsamlingsforbud, større krav om mundbind og stigende smittetal er det lykkedes for Café Paraplyen at balancere smittetrussel med social trivsel, som du kan læse om herunder.
God læselyst.
Mange hilsener

Christine E. Swane, kultursociolog, ph.d.
Direktør for Fonden Ensomme Gamles Værn
Café Paraplyen skruer op for SOCIALT vågeblus
Gurli Munk er glad for, at mødestedet Café Paraplyen har genoptaget de sociale aktiviteter tilpasset corona-retningslinjerne. Hun nyder at være gæst, fordi det er så ubesværet for hende at være en del af fællesskabet. Og naturligvis også pga. caféens hjemmelavede, varme mad. Køkkenet har gennem hele corona-perioden tilberedt måltider som ’social takeaway’, som den daglige leder kalder caféens nødberedskab.
Læs mere om, hvordan Café Paraplyen klarer corona-skærene her.

Ingen bliver et dårligere MENNESKE af at høre dårligt
Fondens direktør Christine E. Swane har været gæst i radioprogrammet ‘Det gode selskab’ på DR P5, hvor hun fortalte om fondens publikation Sansesvækkelse i alderdommen – et etnografisk studie, der viser, at det kan være stigmatiserende især at høre dårligt.
– Der er hverken noget galt i at være gammel eller i at høre dårligt. Derfor peger studiet på, at vi ikke altid har respekt for hinanden eller sætter os ordentlig ind i, hvordan den anden har det. Vi tager for givet, at alle befinder sig inden for et snævert normalområde, hvor forventningen er, at alle kan se, høre og tale for sig, siger Christine E. Swane blandt andet.

Punkteret kommunikation ved KAFFEBORDET
Forskningsrapporten Sansevækkelse i alderdommen – et etnografisk studie er undervejs som lydbog og på tryk med punktskrift i regi af biblioteket Nota, der er et statsligt bibliotek for mennesker med læsevanskeligheder. Indtil de produktioner er klar, er det muligt at lytte til fem uddrag fra rapporten, som fx ’Kommunikation ved kaffebord i dagcenter’.
Se oversigten over uddrag 1-5 og lyt her.
