Nyhedsbrev maj 2024

Kære læser

Solen skinner, det bliver varmere, og jeg tænker på stærke ord fra en mand, vi interviewede for år tilbage om hans svære ensomhed. Han beskrev sommeren som ”enhver ensoms mareridt, for alle er udenfor med deres venner. Lugten af grill, og børnestemmer – og så sidder man der.”

Jeg forestillede mig ellers, at vinteren, hvor vi i højere grad lever indenfor og adskilt, måtte være sværest at komme igennem, hvis man er ensom. Men jeg blev klogere. Sådan er der hele tiden nyt at lære om ensomhedens mange ansigter. Fælles for alle beskrivelser er, at ensomhed er smertefuld. – Måske er det tid at læse, eller genlæse, vores rapporter, hvor langvarig og tilbagevendende ensomhed beskrives af mennesker, der står midt i ensomheden: Ensom midt i livet, som vi udarbejdede for Mary Fonden, og ”Palle alene i verden”.

Vi har ikke kun gode, gamle rapporter på hylderne! I dag udgiver vi en ny om Fællesskabsguiden, der er en indsats i projektet Flere i Fællesskaber i Silkeborg Kommune. Her er kommunalt ansatte i en brobygningsindsats med til at hjælpe mennesker, der oplever ensomhed, ind i fællesskaber. Denne og andre lignende indsatser er under udbredelse ikke bare i Danmark, men i en stor del af verden, kendt under den engelske betegnelse social prescribing – på dansk sociale henvisninger. Læs mere nedenfor og find linket til rapporten.

Vi har også lige udgivet en rapport om tosprogede, frivillige Trivselsagenter, som står for at etablere nye fællesskaber for etniske minoritetsældre. Indsatsen er initieret af Vi-Senior – netværk for etniske minoritetsældre. Læs nedenfor og find link både til rapporten, film og podcast.

Almene boliger er arnesteder for nabofællesskaber, men der kan være behov for at gøre noget ekstra for, at fællesskaber er lettilgængelige for alle ældre. Læs mere nedenfor om den sociale indsats i Bo-Vita, som fonden har støttet.

Vi har i fonden særligt fokus på ensomhed blandt ældre mennesker, der lever i en udsat position, som bl.a. mange etniske minoritetsældre gør det. Det gælder også ældre grønlændere – både i Grønland og Danmark. Nedenfor kan man stifte bekendtskab både med en fantastisk smuk bog om emnet – og en ph.d.-afhandling, der snart skal forsvares.

Når enden er god, er alting godt. Men hvordan kan livets afslutning blive bedre for mennesker, der har levet et meget udsat liv? Det er der bud på sidst i nyhedsbrevet.

De bedste forårshilsner fra

Christine E. Swane, kultursociolog, ph.d. 
Direktør for Fonden Ensomme Gamles Værn

Fællesskabsguider – HVAD kan de?

Gennem en kvalitativ interviewundersøgelse med brugere fra 20 til 80 år, der i en periode har fået støtte fra en fællesskabsguide, har vi beskrevet, hvordan Fællesskabsguiden i Silkeborg Kommune fungerer. Brugernes behov varierer i forhold til aldersgruppe og livssituation: De unge og yngre voksne har brug for at tilbringe færre timer alene eller med deres nærmeste familie, og de savner at få venner, komme ud i verden og indgå i ligebyrdige fællesskaber. Behovet hos de midaldrende og ældre voksne kan beskrives som hjælp til at genopbygge et socialt netværk og deltage i meningsfulde, lokale og lettilgængelige aktiviteter sammen med andre.

Hvordan de får hjælp og med hvad, kan man læse om i rapporten Kvalitativ evaluering af Fællesskabsguiden – en indsats mod ensomhed i Flere i Fællesskaber i Silkeborg Kommune af videnskabelig medarbejder, cand.mag. i anvendt kulturanalyse Pernille Bülow Pedersen og direktør, mag. art. i kultursociologi, ph.d. Christine E. Swane.

Undersøgelsen er en del af en samlet evaluering baseret på kvalitative og kvantitative data. Den gennemføres i samarbejde mellem sekretariatet for Flere i Fællesskaber i Silkeborg Kommune, Fonden Ensomme Gamles Værn og forsknings- og konsulenthuset DEFACTUM, der står for den kvantitative evaluering.

TRIVSELSAGENTER  tosprogede frivillige

Fonden har fulgt projektet Trivselsagenter – i fælles front mod ensomhed, der er igangsat af foreningen Vi-Senior. Målet er at mindske ensomhed blandt ældre mennesker med etnisk minoritetsbaggrund ved at invitere dem ind i fællesskaber, der etableres af tosprogede frivillige. Der er foreløbig uddannet 80 trivselsagenter i Aarhus, Odense, Viborg og Vejle kommuner, 14 fællesskaber i de fire kommuner med flere end 450 ældre.

Rapporten Trivselsagenter – nye fællesskaber for etniske minoritetsældre belyser de ældre deltageres veje ud af ensomhed og social isolation, trivselsagenternes udbytte af projektets uddannelsesforløb og fællesskabernes forankring i lokale partnerskaber. Erfaringsopsamlingen er gennemført af videnskabelig medarbejder, cand.mag. i anvendt kulturanalyse Pernille Bülow Pedersen og direktør, mag.art. i kultursociologi, ph.d. Christine E. Swane. Rapporten er udgivet med støtte fra Velux Fonden.Næste skridt er, at Trivselsagenterne i 2024 flytter ind på mangfoldighedsplejehjemmet Peder Lykke Centret i København.

Foto: Rasmus Hansen, FrameWorkers Photography 

Hej nabo! – sociale indsatser i ALMENE ældreboligafdelinger

Bo-Vita (tidligere Lejerbo København) udlejer knap 6.000 almene boliger fordelt på 60 boligafdelinger, hvoraf mange er ældreboliger. Disse boliger skal være bygget og indrettet til brug for mennesker med funktionsnedsættelse, inkl. kørestolsbrugere. Boligselskabet har fået støtte fra Fonden Ensomme Gamles Værn til, at organisationens Trivselsindsats i samarbejde med ældreafdelingernes frivillige beboerdemokrater kunne arbejde målrettet på at invitere beboere med nedsat fysisk og psykisk funktionsevne med i sociale arrangementer.

Det første ”hej” fra ens nabo og den første deltagelse i en fælles begivenhed kan danne grobund for nabofællesskaber og sociale oplevelser, der er afgørende for den enkelte beboers trivsel. Det har Emma van der Beek og Sisse Elmer Thomsen fra Trivselsindsatsen skrevet om i artiklen Blomstrende fællesskaber luger ud blandt ensomme.

ATLANT-SPAGAT(i)

Bogen med titlen Atlant-spagat(i) udkom i foråret, støttet af bl.a. Fonden Ensomme Gamles Værn. Bogen er skrevet på kalaalissut (grønlandsk) og dansk og giver stemme til grønlandske ”gavebørn”, der blev bortadopteret fra deres familier i Grønland til Danmark. Imod deres familiers ønske og i flere tilfælde uden samtykke.

Projektet er gennemført af kandidat i regionale & tværkulturelle studier Sörine Elfrida Gejl. Langt fra alle bøger får en lektørudtalelse til bibliotekerne, men det har denne fået:

Rørende og vedkommende værk. Syv voksne fortæller om at blive bortadopteret fra Grønland til Danmark. Bør læses af alle, men særligt af dem med interesse for Grønland og dansk kolonihistorie. (…) Via personlige historier fortæller gavebørnene om deres opvækst og videre liv, der bar tydeligt præg af splittelse mellem Danmark og Grønland. (…) Bogen er umiddelbart smuk og indbydende, men indeholder en dyster del af den danske kolonihistorie. (…) Bør uden tvivl indkøbes til ethvert bibliotek.

Bogen har fået stor opmærksomhed i medierne, og den er et væsentligt bidrag ind i den voksende opmærksomhed på tematikker om pleje-, gave- og adoptivbørn. 

 

Usikkerhed i alderdommen i GRØNLAND

I Grønland bliver befolkningen ældre, hvilket giver kommunerne voksende økonomiske, sundhedsmæssige og logistiske udfordringer i vedligeholdelsen af de ældres velfærd. Samtidig flytter mange unge til større byer, hvilket gør, at udkantsområderne i Grønland primært er beboet af ældre mennesker.

Antropolog Mette Mørup Schlütter har på baggrund af 12 måneders feltarbejde i Uummannaq i Grønland med dette ph.d.-projekt, der er støttet af Fonden Ensomme Gamles Værn, studeret ældres hverdag. Hun har haft et særligt blik for tilstedeværelsen af usikkerhed, både i forbindelse med det at blive ældre, men også med at bo i mere isolerede områder af Grønland. Gennem indsamling af livshistorier har hun udforsket vendepunkter i de ældres liv. Hun skriver således i sin afhandling om, hvordan livshistorier har indflydelse på usikkerhed og udfordringer i alderdommen, og om de styrker og fordele, der kan være i det at blive ældre.

Ph.d.-afhandlingen (på engelsk) hedder oversat til dansk: Livet med usikkerhed i alderdommen. En etnografisk undersøgelse af usikkerhed i sundhed, tilhørsforhold og håb i alderdommen i Grønland.

Mette forsvarer sin afhandling 21. maj på Aarhus Universitet ved Moesgaard Museum. Se her for mulighed for at få tilsendt afhandlingen samt tilmelding til forsvaret, evt. virtuelt.


PALLIATION og udsathed

I marts deltog Fonden Ensomme Gamles Værn i konferencen Den nødvendige indsats, som drejede sig om, at socialt udsattes palliative behov ofte overses. Den sociale ulighed i sundhed strækker sig med andre ord helt frem til den sidste livsfase. Arbejde Adler havde taget initiativ til konferencen på baggrund af organisationens 15 års erfaring med at yde pleje og omsorg for svært syge socialt udsatte mennesker i deres aflastningstilbud på Nørrebro i København.

På konferencen præsenterede Arbejde Adler hovedpunkterne fra den interne rapport Den nødvendige indsats – værdig livsafslutning for socialt udsatte af landsformand Torben Larsen, sekretariatschef, cand.psych. Dorte S. Andersen og konsulent, cand.polit. Bjarne Kohl, der beskriver behovet for en palliativ indsats for socialt udsatte mennesker og giver et bud på udformningen af en sådan indsats. En forkortet udgave af rapporten kan læses og downloades på Landsforeningen Arbejde Adlers hjemmeside.