Uden mandagscaféen ville jeg sidde alene og se tv

Jan er god til at bage. Alt fra linser med creme, kanelkager til krydderlagkage, og hvad der ellers er af opskrifter i hans bagebog fra 1950’erne.

Hver anden mandag bager han kl. 14.00 i Det Blå Steds ældrestøtte i Aarhus, mens kaffen løber igennem maskinen, og de andre brugere dumper ned omkring bordet. Udover den ugentlige café tilbyder projektet også en besøgstjeneste og et udekørende rengøringshold til de ældre mennesker, der er i kontakt med Blå Kors’s værested, og som er i en socialt udsat position.

Omkring 25 ældre er i kontakt med ældrestøtten, men det er aldrig til at vide, hvor mange der dukker op om mandagen. Det stresser ikke Jan, og han føler sig på hjemmebane i værestedets køkken. Så afslappet havde han det langt fra med sin kolonihave. I takt med at beskeder om at ordne haven fyldte i indbakken, voksede situationen ham bogstavelig talt over hovedet. Han anede ikke sine levende råd, og han følte sig til sidst så presset, at han som den sidste udvej satte ild til skuret på grunden.

– Bagefter har flere sagt, ’hvorfor ringede du ikke, Jan?’, men det var jo mig selv, der havde rodet, så det var for flovt at bede andre om hjælp. Så til sidst gav jeg op og futtede det af, siger Jan.
 
Han blev anholdt, og senere betroede han sig til en af de andre i mandagscaféen, og ældrestøttens projektleder kom på banen. Hun hedder Tine Frost, og hun har overtaget al kommunikation og håndtering omkring haven, så Jan slipper for bekymringer i den retning, og retssagen er hun også inde over.
 
 

– Jan stod alene med rigtig mange ting og bekymringer: ’Hvem kan jeg stole på, og hvad skal der nu ske med mig?’, siger Tine Frost.

Hun glæder sig over, at flere af de andre i mandagscaféen straks tilbød at hjælpe Jan, da forløbet kom frem. Brugerne bliver bedre til at bruge hinanden og et år inde i projektet, er nogle begyndt at have kontakt udover mandagscaféen.
 
Tove, der også er en trofast bruger af Det Blå Sted, sætter pris på, der er så mange forskellige nationaliteter.

– Jeg vil gerne blive klogere og høre, hvordan og hvorfor andre er kommet hertil. Det kan være, de har en mening om tingene, der er bedre end min. Det finder man kun ud af ved at snakke sammen, siger Tove, der har sine favoritter blandt dagens retter.

Hun er glad for mad og kagerne i mandagscaféen, som Jan bager hver anden uge. Der var dog den ene gang, hvor han kom til at forveksle sukker og salt. Det skulle han høre meget for.

– Jeg syntes godt nok, det var underligt, at æggehviderne ikke rigtig ville blive luftige, griner Jan.

Han er også tit med til aktiviteter i Sct. Pauls Kirke, men hvis ældrestøttens mandagscafé ikke fandtes, ville han sidde hjemme og se fjernsyn.

– Jeg kan godt lide at være sammen med mennesker, og jeg er en del alene. Jeg er ensom, men her får jeg samvær med andre, siger Jan.

Projektet med ældrestøtten blev det første år finansieret af Fonden Ensomme Gamles Værn, og nu har projektet fået bevilget penge gennem Sundhedsstyrelsen, så driften er sikret de næste to år.

– Vi vil rigtig gerne lave flere udflugter ud af huset, hvor vi kan få nogle fælles oplevelser. Vi var en tur i Den Gamle By, hvor vi så 70’er-udstillingen, og det har givet rigtig meget socialt, siger Tine Frost.

Der har været luftet ønsker som udflugter til julemarked, en tur med letbanen eller måske flere dage med overnatning.

Det Blå Steds ældrestøtte

Læs projektbeskrivelsen her.