Kære læser
Jeg trak forleden mig selv ud af stalden som en gammel cirkushest og deltog for første gang i mange år i et arrangement om demens. Altså ud fra et humanistisk – og ikke et medicinsk – perspektiv. Læs mere nedenfor om en temadag og en film om det, som intet koster, nemlig at være venligt nærværende og respektfuldt interesseret i andre mennesker.
Og før nogen tænker i ansøgningsbaner – Fonden Ensomme Gamles Værn støtter ikke projekter knyttet til specifikke diagnoser eller patientgrupper, heller ikke demens.
Christiansborg lytter
Det myldrer med nyhedsbreve og mails i de flestes indbakker. Jeg læser altid nyheder fra Folkebevægelsen mod Ensomhed, hvor man kan følge med i puljer og gode initiativer. Folkebevægelsen holdt fredag 21. marts repræsentantskabsmøde på Christiansborg, hvor vi prioriterede forslag fra National handlingsplan mod ensomhed, som vi præsenterede for fem folketingspolitikere, heriblandt formand for Folketingets Tværpolitiske netværk mod ensomhed Birgitte Vind (Socialdemokratiet) og næstformand Karin Liltorp (Alternativet). I vores gruppe om Hjem og bolig fremhævede vi bl.a. universelt design som en vej til et mere inkluderende menneskesyn.
Jeg håber, I også nærlæser vores nyhedsbrev, hvor vi formidler viden og fortæller om projekter til forbedring af ældre menneskers sociale liv. Vores fokus er bl.a. på dem, der lever i kompleks udsathed.Det er også et emne, der har en særlig politikers bevågenhed, nemlig ældreminister Mette Kierkgaard. Jeg var glad for at blive inviteret på kaffe hos ministeren for nylig og fortælle om fondens støtte til projekter gennem 20 år om ældre i hjemløshed. Snart skal jeg og eksperter på området deltage i en rundbordssamtale i ministeriet om, hvordan vi tager bedre hånd om de ældre mennesker, der lever på kanten af samfundet.
Og sådan kan man glæde sig både til et møde og over, at fondens kontinuerlige arbejde i al beskedenhed er med til at sætte mennesker, der virkelig har behov for det, på en politisk dagsorden. Vi er også, sammen med stærke kræfter i civilsamfundet, ved at lykkes med at åbne det offentliges øjne for, at ældre med minoritetsetnisk baggrund har brug for at blive lyttet mere til og inkluderet.
Et godt kort på hånden
Fonden har givet støtte til, at projektleder Sophia Jacques i Fonden for Socialt Ansvar kunne udvikle en løsning, der skal fremme etniske minoritetsældres deltagelse i fællesskaber og modvirke ensomhed. Det er blevet til et relations-kort! Her er virkelig tale om samskabelse, brugerinddragelse, og hvilke andre fine ord vi finder på om det egentlig mest selvfølgelige i verden; at vi ikke skal finde på løsninger for, men sammen med dem, der har brug for hjælp og støtte.
Glædeligt er det, at Helsefonden har bevilget midler til, at kortet kan blive anvendt og udbredt i et nyt projekt, hvor ældre med minoritetsetnisk baggrund klædes på til at hjælpe andre ældre. Læs mere om relations-kortet nedenfor.
Spritnye undersøgelser: om livskvalitet og om frivillighed
I sidste uge kom positive nyheder fra to vigtige undersøgelser ud i mange medier.
Realdania har i anledning af 25-års jubilæet udgivet bogen Vores Livskvalitet. Hvad kan vi lære af de lykkeligste danskere? af Henrik Mahncke og Meik Wiking, der kan downloades gratis. Undersøgelsen bag viser, at sociale relationer er den vigtigste enkeltstående faktor for vores livskvalitet. Selv lette relationer – som at hilse på naboer og sludre med kioskejeren – har en markant positiv effekt.Undersøgelsen viser (bekræfter), at ældre mennesker er mere tilfredse med deres liv end yngre, og at vores livskvalitet stiger, til vi fylder 74 år. Nu vil jeg sikre min egen livskvalitet de næste 10 år og blive ved med at hilse på folk, jeg møder på gaden, og snakke til dem, jeg holder for rødt lys sammen med på cykel; også selv om de har ”lyd” i ørerne!
Social- og Boligministeriet har bedt VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd om at gennemføre en ny runde af frivilligundersøgelsen. Den viser, at der nu for første gang i tyve år er sket en stigning i andelen af danskere, der er frivillige, fra 36 % i 2020 til 40 % i 2024. Stigningen skyldes især en højere andel af ældre mennesker, der i dag deltager i frivilligt arbejde – idet vi er et stadig voksende antal ældre danskere med et godt helbred og et højt aktivitetsniveau. Hurra for det. Forskellige præsentationer af rapportens resultater kan findes her. Vores fond giver mange mindre bevillinger til sociale organisationer, der har fokus på at rekruttere frivillige til nye opgaver, til udflugter, fællesskaber mv. Husk, at det er let at læse om støttede projekter på vores hjemmeside – fx blot med et klik i boksen ved ”frivillige”.
Film om ensomhed og medmenneskelighed
Vi får af og til ansøgninger om støtte til, at nyuddannede filmfolk kan lave deres første film – ofte sammen med andre unge kollegaer i branchen, der hjælper hinanden på kryds og tværs. Nogle få slipper igennem nåleøjet.
Det gælder instruktør og manuskriptforfatter Selma Munksgaard Hansen, der fik støtte til at producere kortfilmen Næste station med Tommy Kenter i hovedrollen. Læs mere nedenfor og få anvist vej til at se filmen.
Radio om alderdom og ensomhed
10. januar medvirkede jeg i Klog på sprog i programmet Hvem falder for alder?
DR præsenterede programmet sådan her: ”Hvis vi vil være ondskabsfulde og sige noget grimt til mennesker, der er ældre end os selv, kalder vi dem gamle. Og selv når vi er flinke over for de ældre, bruger vi ofte ord og fraser, der pointerer deres alder. Det kaldes alderisme, og vi endevender begrebet i denne udsendelse.” – Adrian Hughes var vært, og jeg deltog i samtale med lektor Aske Juul Lassen, Københavns Universitet og seniorredaktør Henrik Lorentzen, Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.
4. februar var jeg atter i DR-studiet. Denne gang var det sammen med professor Rikke Lund, Københavns Universitet, i Hjernekassen, hvor vi blev interviewet af Peter Lund Madsen om Ensomhed:
”Hvad vil det sige at være ensom? Hvilke forskellige definitioner er der på at være ensom? Hvordan føles det at være ensom? Hvem bliver typisk ensomme? Hvordan forsker man i ensomhed? Hvad kan vi gøre for at hjælpe ensomme ud af ensomheden? Hvilken forskel er der på at være ensom før og nu?” – Der var mange spørgsmål, og måske gav vi endnu flere svar på veje ud af ensomhed.
Konference om fællesskaber
Fællesskaber er blevet et nøglebegreb i ensomhedsdebatten som svaret mod ensomhed. Fællesskaber er blevet et buzzword – et plusord. Så hvad ligger der i begrebet fællesskab – og i vores handlinger i praksis?
Fonden afholder konferencen ”Er fællesskaber en løsning for alle ældre?” den 23. oktober i Nyborg. Her lægger vi med indlæg fra ældre mennesker, forskere og ildsjæle op til en dialog om, hvad fællesskaber egentlig består af. Læs hele programmet nedenfor.
Spirende forårshilsner fra

Christine E. Swane, kultursociolog, ph.d.
Direktør for Fonden Ensomme Gamles Værn
Menneskelighed og NÆRVÆR
På en temadag med titlen ”Human forever” arrangeret af kyndige mennesker, der kalder sig demensaktivisterne, så vi filmen af samme titel og lyttede til sygeplejerske Teun Toebes, der i tre et halvt år har boet på et plejehjem i Holland. Han rejser i filmen rundt i verden for at undersøge, hvordan mennesker med demens mødes i forskellige kulturer. Filmen er et vidnesbyrd om, at en opløsning af skræmmebilleder og en dem-og-os-tænkning indebærer, at vi ikke møder mennesker med demens som kategorisk forskellige fra os selv.
Jeg var nok den første i verden, der anlagde dette perspektiv, da jeg til min ph.d.-afhandling interviewede mennesker med Alzheimer i 1991; til en del læger, psykologer og andres store undren. For man kan jo ikke regne med, hvad de siger! Det var netop ud fra en humanistisk tilgang, da jeg for 35 år siden i 1990 begyndte mine mange års forskning i at forstå vores skræmmebilleder af demens, hvordan mennesker med demens håndterer hverdagen, belastning af deres familieomsorgspersoner, systemets utilstrækkelighed, fagfolks arbejde på at yde bedre omsorg og støtte. Jeg har i øvrigt netop været så heldig, at forlaget Lindhardt og Ringhof har genudgivet flere af mine gamle bøger elektronisk og som lydbøger, hvis nogen er nysgerrige.
Via linket her kan man læse mere om humanistisk aktivisme, der drejer sig om at invitere og inkludere hinanden, med og uden demens.

Foto: Christian Christensen
NYTTIGT kort til ældre mennesker
I projektet Det Relationelle Støttekort er der udviklet et helt særligt kort i både en fysisk og digital version. Kortet skal skabe overblik over det enkelte ældre menneskes nære relationer og adgang til sociale netværk, frivillige organisationer, offentlige tilbud – alt sammen i lokalsamfundet. Formålet er at forbedre minoritetsetniske ældres sociale tilknytning, styrke deres håndtering af hverdagen, skabe tryghed og øge deres handlekraft til at søge støtte og hjælp, da de ofte har ensomhed og social isolation tæt inde på livet sammen med en manglende tro på, at de kan få en høj livskvalitet som ældre i Danmark.
Læs om tilblivelsen af kortet i artiklen Fra Det Relationelle Støttekort til Sesam-kortet: en vej ud af ensomhed sammen med minoritetsetniske ældre af projektleder Sophia Jacques og Ida Arya Dencher fra Sesam – fællesskaber for ældre og pårørende, Fonden for Socialt Ansvar.

KONFERENCE: Er fællesskaber en løsning for ALLE ÆLDRE?
Nogle gange lyder det, som om fællesskaber opstår, blot man samler en flok mennesker. Men vi ved, at nogle føler sig ensomme også – eller måske især – sammen med andre mennesker. Hvad karakteriserer et fællesskab? Hvem inviterer, og hvem vil gerne være med?
Konferencen Er fællesskaber en løsning for alle ældre? lægger op til en udbytterig samtale om det at føle sig forbundet og som en del af samfundet; måske, måske ikke, i et organiseret fællesskab.Hvis det ikke allerede står i kalenderen, er det måske tid at sætte kryds ved 23. oktober. Vi åbner for tilmeldinger til sommer.
Se programmet her.

Unge laver FILM om ældre mennesker og ENSOMHED
Kortfilmen Næste station handler om Valther, som efter at have mistet sin kone Agnes, kæmper for at holde hendes minde i live. Filmen beskriver det at miste sin store kærlighed – være ved at gå til grunde, og at finde en vej videre i livet gennem mødet med et venligt menneske.
Skuespillerne er Tommy Kenter, Aya Al Asadi og Michael Gade Thomsen.Filmen er skrevet og instrueret af Selma Munksgaard Hansen og produceret af Anne-Louise Lucas og Katrine Dolmer fra Angel Films og Stikling Film. Den har været vist på Boroondara Seniors Film Festival, Lift-Off Filmmaker Sessions og været nomineret for bedste fotografering ved Ekko Shortlist Awards 2024.
Se en trailer og læs mere om filmen her. Den er godkendt til gratis udlejning via Filmstriben.dk, bibliotekernes digitale filmtilbud.
