Fortæl for Livet er en social indsats udviklet af Fonden Ensomme Gamles værn. Indsatsen samler små grupper af gamle mennesker, som over en møderække, guidet af en gruppeleder, fortæller og lytter til betydningsfulde livshistorier.
Hensigten med Fortæl for Livet er, at deltagerne lærer sig selv og hinanden bedre at kende. Herved styrkes forståelsen af, hvem man er, mens man oplever at lære andre at kende på en dybere og mere indgående måde. Mange gamle oplever at miste de mennesker, som har fulgt dem gennem livet, og som kender deres historie. Deres livsvidner. Identitetsoplevelsen kan svækkes, når vi mister mennesker, der har stået os nær. At dele sine livsfortællinger kan skabe nye livsvidner. Når deltagerne i Fortæl for Livet deler livets betydningsfulde øjeblikke med hinanden, skabes nye bekendtskaber, som kan udvikle sig til venskaber og blive nære, varige relationer.
Overdragelse til Røde Kors
Fortæl for Livet ® blev oprettet af Fonden Ensomme Gamles Værn. Fonden har drevet og udbredt indsatsen gennem kurser og supervision og herved uddannet gruppeledere i kommuner og organisationer.
Fortæl for Livet blev i 2020 overdraget til Røde Kors, der fortsat uddanner frivillige gruppeledere og organiserer Fortæl for Livet-grupper rundt om i landet.
Overdragelsen til Røde Kors imødekom en udvikling, hvor flere og flere kommuner, plejehjem og ældreboligområdet efterspurgte Fortæl for Livet-grupper. Med overdragelsen blev Fortæl for Livet placeret et sted, hvor indsatsen fik organisatoriske rammer til fortsat at vokse og få flere ind i fællesskaberne. Røde Kors har med principperne om medmenneskelighed i praksis en arbejdsform, som samstemmer med fondens og med Fortæl for Livets metode. Med overdragelsen fik gamle mennesker landet over styrket mulighed for at deltage i berigende, ensomhedsnedbringende fortællefællesskaber.
Mulighed for at blive en del af Fortæl for Livet
Røde Kors udbreder Fortæl for Livet på linje med deres øvrige socialhumanitære indsatser i Danmark gennem de mange Røde Kors lokalafdelinger.
Det er frivillige i Røde Kors, der står for Fortæl for Livet-grupper rundt om i landet. Røde Kors-konsulenter hjælper med opstart af Fortæl for Livet-grupper, herunder uddannelse af nye frivillige gruppeledere.
Tag kontakt til Mette Borst Nissen, fagkonsulent i Fællesskabssektionen National Afdeling på tlf. 3179 8566 eller mail mebni@rodekors.dk for at høre mere og undersøge mulighederne for at starte Fortæl for Livet i dit lokalområde.
Historie og udvikling
Fortæl for Livet har eksisteret siden 2013 og startede som et studieprojekt på Andreas Nikolajsen og Morten Hedelunds psykologistudier. Begge havde studiejobs med gamle mennesker i hhv. gerontopsykiatrien og hjemmeplejen. Her observerede de, hvordan samtaler med patienter og borgere som regel kom til at dreje sig om deres liv og historie. Der var meget at fortælle og et endnu større behov for at blive hørt, men sjældent nogen til at lytte. Guidet af psykoterapeutiske metoder inspireret af narrativ teori og terapi, blev den første Fortæl for Livet gruppe til på aktivitetscenter Sløjfen på Amager. Denne og efterfølgende grupper rundt om i København lagde grund for Andreas Nikolajsen og Morten Hedelunds kandidatspeciale om Fortæl for Livet, hvor indsatsen blev undersøgt yderligere teoretisk og praktisk. Under specialeskrivningen mangledes gerontologifaglig sparring, hvorfor de studerende opsøgte Christine E. Swane og Fonden Ensomme Gamles Værn.
Christine E. Swane agerede ekstern vejleder på specialet og så potentialet i den videre udvikling af Fortæl for Livet som socialt projekt i fonden. Efter et pilotprojekt, blandt andet med henblik på muligheden for udbredelse af indsatsen gennem kurser og supervision, blev Fortæl for Livet integreret blandt fondens sociale indsatser. Siden tog det fart, og de senere år har Fortæl for Livet vokset i popularitet såvel som udbredelse. Således findes der i Danmark på Færøerne og i Grønland tilsammen lidt over 300 uddannede gruppeledere og at langt over 1000 gamle mennesker har deltaget i Fortæl for Livet.
I efteråret skrev Andreas Nikolajsen og Morten Hedelund en håndbog om Fortæl for Livet, og i maj 2016 skrev de en rapport om Fortæl for Livet.
Andreas Nikalojsen er ansat i Fonden Ensomme Gamles Værn som forskningsmedarbejder.