Formålet med projektet er at skabe ny, forskningsbaseret kvalitativ viden om sociale aspekter af syns- og høresvækkelse i alderdommen. Formidlingen af projektets resultater vil blive rettet mod forskning (gerontologi og pædagogik), fagfolk på social- og sundhedsområdet samt familie.
Det centrale er sansernes betydning for det sociale liv for det store antal gamle mennesker, der oplever forandrede vilkår i hverdagen grundet tab af sanser og sansekapacitet. Cirka 800.000 danskere har hørenedsættelse, heraf er 80% ældre. Mænd rammes hyppigere end kvinder. Nedsat syn opstår hos mange i 40-50 års alderen, og fra 60 år stiger risikoen for øjensygdomme, der kan føre til synsnedsættelse.
Projektet belyser, hvad et alvorligt tab af syns- eller høresans betyder for gamle menneskers hverdagsliv på det subjektive, sociale, eksistentielle og praktiske niveau? Og søger at svare, hvad der sker, når forholdet til såvel omverden som egen-verden forandres – hvordan ændres sociale vilkår og kommunikation?
Hovedparten af forskningen foretages af pædagogisk antropolog, ph.d. Jon Dag Rasmussen, post.doc i Emdrup ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse, Pædagogisk Antropologi, Aarhus Universitet. Projektet gennemføres i samarbejde med kultursociolog, ph.d., lektor Ida Wentzel Winther samme sted samt kultursociolog, ph.d. Christine E. Swane, direktør og forskningsleder i Fonden Ensomme Gamles Værn.
Ud over resultater og anbefalinger formidlet i rapporten, er der i projektet desuden produceret filmen Jeg er snart sanseløs – et indblik i hverdagen hos ældre med sansetab (Winther & Rasmussen 2019), inklusive en version med engelske undertekster, som kan ses her. Filmen varer 14 minutter, og med danske tekster kan den ses nederst i boksen på denne side.
Fem uddrag af rapporten er indtalt som lydfiler, og de kan høres her.
Rapporten er indlæst som lydbog og udgivet i punktskrift af Nota og kan findes her.