Offentlige steder er centrale for menneskers sociale liv. Her kan vi mødes, opholde os og føle os som en del af samfundet. Mange offentlige steder er imidlertid designet med yngre mennesker for øje. Det gør dem dårligt egnede til at imødekomme de forskelligartede og komplekse udfordringer, som aldring fører med sig.
Ph.d.-projektet ”Hvor skal vi mødes?” – Et longitudinelt casestudie af aldersinklusion i nye offentlige mødesteder som vej til at reducere ensomhed blandt ældre mennesker følger udviklingen af tre nye mødesteder, der henvender sig til særligt ældre mennesker:
- I Damme Askeby på Møn vil frivillige i foreningen Fanefjord Supporters skabe et foreningshus med nye aktivitetsmuligheder
- I Viby J vil Boligforeningen Århus Omegn indrette genbrugsstationen i Rosenhøj til et mødested med fokus på bæredygtighed og affaldssortering
- I Sundheds- og Kvartershuset i Aalborg Øst vil Himmerland Boligforening lave en slags udvidet dagligstue, som skal kunne tilpasses forskellige typer af brug.
Projektet undersøger ældre menneskers hverdagsliv i deres lokalområde og deres ønsker og behov for et mødested. Samtidig undersøges det, hvordan forskellige ældre mennesker inkluderes i planlægning og brug af mødestederne, og hvordan de opleves.
Projektet har til formål at bidrage med viden om, hvordan man kan skabe aldersinkluderende offentlige steder, og hvilken betydning forskellige mødesteder kan have for ældre menneskers sociale liv og ensomhed.
Ph.d.-projektet finder sted i samarbejde mellem Fonden Ensomme Gamles Værn og Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet og udføres af cand.mag. Pernille Bülow Pedersen.
Projektet samfinansieres af Fonden Ensomme Gamles Værn og Realdania. Projektet forventes afsluttet i efteråret 2027.