Kvalitativt studie over tid – besøgsværter og deres besøgsvenner 

Bevilling: 480.000 kr.

Formålet med studiet er at give sociale organisationer et bedre grundlag for at rekruttere, støtte og fastholde besøgsvenner og bidrage til udvikling af velfungerende besøgsrelationer. Projektet undersøger som noget nyt besøgsrelationer over tid.  

Besøgsparrene er interviewet i den spæde start af deres relation og igen knap et halvt år senere. De kommer fra kirker samt Røde Kors og Ældre Sagen, der tilsammen har over 9.000 besøgspar. Der findes i Danmark omkring 100 forskellige besøgsordninger, og mange af besøgstjenesterne har i disse år svært ved at rekruttere frivillige som besøgsvenner. 

Studiet viser, at et velfungerende besøgspar kan fungere godt på forskellige niveauer – fra oplevelsen af en familierelation til et betydningsfuldt bekendtskab. Men nogle gange går det alligevel ikke. På den baggrund anbefales blandt andet kommuner og organisationer at skabe klare retningslinjer og forventningsafstemninger. Der er brug for mere oplysning til både ældre mennesker og frivillige om, hvad en besøgsordning kan betyde for begge parter. 

Projektet er finansieret af Fonden Ensomme Gamles Værn og gennemført som del af projektet Flere i Fællesskaber i Silkeborg Kommune. Forskningen foregår i samarbejde med DEFACTUM, Region Midtjylland, der gennem en kvantitativ undersøgelse også finansieret af fonden evaluerer effekten af besøgstjenester i Danmark. 

Studiet er gennemført af videnskabelig medarbejder Pernille Bülow Pedersen og direktør og forskningsleder Christine E. Swane. Rapporten ”Nærhed og brud i besøgsrelationer” er udgivet af Fonden Ensomme Gamles Værn i december 2024.