Globalt lever over 2.2 milliarder mennesker med et nedsat syn eller øjensygdom. Et nedsat syn påvirker ikke kun synsevnen, men også vores hverdagsliv, og kan øge risikoen for social isolation og ensomhed, begrænse deltagelse i meningsfulde aktiviteter og nedsætte selvstændighed og livskvalitet. Litteraturen peger på, at mange, særligt ældre borgere, lever med et uerkendt synstab eller øjensygdom, da det tilskrives alderdommen, hvormed de ikke søger hjælp. Det kan føre til unødig forværring af synsevnen og kan afføde yderligere negative konsekvenser.
Andrea Nedergaard Jensens ph.d.-projekt følger en intervention i hjemmeplejen, der sigter mod at opspore uopdaget synstab blandt ældre hjemmehjælpsmodtagere på 75+ år. Formålet er at skabe ny viden om hverdagslivet blandt de ældre, der er opsporet med nedsat syn. Det undersøges, hvordan synstab, generelle helbredsstatus og øvrige livsomstændigheder kan skabe udfordringer i hverdagslivet, og hvordan udfordringerne (potentielt) er forbundne, kan forstærke hinanden og kan ændre karakter over tid. Projektet anvender en etnografisk tilgang med deltagerobservation og dybdegående interviews med omkring 20 ældre hjemmehjælpsmodtagere identificeret med et nyopdaget synstab. Data indsamles med 4-6 måneders mellemrum.
Formidling er integreret i hele projektperioden målrettet forskere, praktikere og den brede befolkning.
Ph.d.-projektet gennemføres af ph.d.-stud., cand.scient.san.publ. Andrea Nedergaard Jensen, Øjenafdelingen, Sjællands Universitetshospital. Projektet er indskrevet ved Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet.