FN kårede i juli 2018 Danmark som verdensmester i digitalisering, men den guldmedalje har en bagside. Digitaliseringsstyrelsens tal fra samme år viser, at hver tredje dansker over 65 år er permanent fritaget fra digital post. Eller sagt med andre tal, er det over 315.000 ældre mennesker, der ikke føler sig hjemme på internettet.
Den lovbestemte digitalisering giver livsduelige, voksne og kompetente mennesker et kæmpe hak i selvforståelsen, fordi den nye, virtuelle virkelighed er gået op for dem, og de forstår, at de nu er på samfundets B-hold, fordi de hverken har smartphone eller er online særlig tit. Digitaliseringen har også betydet afkald på selvstændighed, for pludselig kræver det andres hjælp at kunne få adgang til sin egen selvangivelse eller telefonregning.
‘Google er ikke min ven – seks fortællinger fra ældrelivet som minimal digital’ er en portrætsamling, der viser hverdagens små og store sammenstød med det virtuelle. Bogens hovedpersoner fortæller, hvorfor det ikke altid er oplagt eller let at få hjælp, og den er sendt ud til personalet i alle Borgerservicecentre landet over.
Som der bl.a. står i følgebrevet:
Håbet med bogen er at skabe en forståelse for, hvordan livet er for de mennesker, der ikke har fået plads på digitaliseringstoget. De er ikke nødvendigvis kede af at stå tilbage på perronen, men de er helt klar over, at toget er kørt. Uden dem. Derfor har de brug for mere hjælp.
Hvis det er meget irriterende, næste gang I skal mønstre al jeres tålmodighed og samtlige pædagogiske evner, fordi en borger har svært med det digitale, så tænk over, hvor irriterende det må være ikke bare at kunne ordne det selv.