Hvad er Fortæl for Livet?

Fortæl for Livet er livshistoriegrupper for ældre. Gennem en møderække inviteres deltagerne til at erindre, fortælle og lytte til betydningsfulde historier fra livet.

 

Fortæl for Livet er et socialt projekt hos Fonden Ensomme Gamles Værn, som skaber nye fællesskaber i alderdommen. Hensigten med Fortæl for Livet er, at deltagerne lærer sig selv og hinanden bedre at kende. Herved styrkes forståelsen af, hvem man er, mens man oplever at lære andre at kende på en dybere og mere indgående måde, end sædvanligt samvær normalt giver anledning til. Mange ældre oplever at miste de mennesker, som har fulgt dem gennem livet, og som kender deres historie. Deres livsvidner. Identitetsoplevelsen kan svækkes, når vi mister mennesker, der har stået os nær. At dele sin livsfortælling kan skabe nye livsvidner. Når deltagerne i Fortæl for Livet deler livets betydningsfulde øjeblikke med hinanden, skabes nye bekendtskaber, som kan udvikle sig til venskaber og blive nære, varige relationer.

Fonden Ensomme Gamles Værn udbyder uddannelse som gruppeleder i Fortæl for Livet.

Fortæl for Livet i praksis

Fortæl for Livet-grupperne består af 4-6 ældre og en gruppeleder. Gruppen mødes over et antal gange, hvor gruppelederen fra gang til gang guider samtalen om livsfortællingerne, sørger for at alle bliver hørt og spørger ind til fortællingerne, så de bliver vedkommende for hele gruppen. Livsfortællingerne er i centrum for samtalen. Det der fortælles i gruppen behandles fortroligt. Både deltagere og gruppeledere har tavshedspligt.

Fortæl for Livet forløber som regel over 10 uger med et ugentligt møde. Møderne varer ca. halvanden time og foregår et hyggeligt og tilgængeligt sted i de ældres lokalområde.

Hvem deltager i Fortæl for Livet-grupper?

Fortæl for Livet er for alle ældre. Der er ingen aldersgrænse, men deltagerne er oftest fra 75 år og op. Det er ofte mennesker som bor alene og som har mistet nære relationer. Grupperne findes på fx plejehjem, aktivitetscentre, væresteder og sociale cafeer. De arrangeres af frivillige og profesionelle i ældresektoren, som er uddannet gruppeleder i Fortæl for Livet

an

Fonden uddanner og superviserer nye gruppeledere. Nye kursusforløb opstartes ofte i samarbejde med kommuner, som køber et Fortæl for Livet-kursus for medarbejdere og frivillige. For mere information om Fortæl for Livet kontakt Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.. Han er ansat i Fonden Ensomme Gamles Værn som projektleder og uddanner og superviserer nye gruppeledere landet over.