Nyhedsbrev maj 2012

 

Uligheden vokser - også blandt ældre

Uligheden blandt ældre er vokset gennem de seneste 25 år. Det afspejles i, at en del yngre pensionister har et fantastisk liv med økonomisk frihed til familierejser og andre interessante oplevelser, mens meget gamle - hovedsageligt kvinder der bor alene - kan have svært ved at få hverdagen til at hænge sammen trods et nøjsomt liv.
Der er politisk fokus på vækst, forbrug og egenbetaling. Men der er mennesker som af forskellige grunde ikke kan spare egne penge op til alderdommen, og som skal leve af folkepension og måske lidt ATP. Der er brug for ny viden og nye strategier til at tage vare på ældre, som befinder sig i bunden af pyramiden økonomisk set.
Uligheden ses også i en stor forskel på, hvor længe danskerne lever: For rige og fattige mænd er der i dag en afstand på 10 år i middellevetid, for kvinder er afstanden knap seks år. Læs mere om de nyeste tal om 65+ årige og middellevetid på vores hjemmeside.

Se det! Et teaterstykke om demens

For et par år siden blev jeg interviewet af Lab Cats Theatre, som ville lave et teaterstykke om demens. Teatret arbejder med "videnskabsteater med tryk på teater", og jeg har i mange år forsket i at forstå menneskelige aspekter af demens. Det var et givtigt møde!
For nogle dage siden så jeg resultatet: teaterstykket Dementia. Det er klogt, det er smukt, det er poetisk, det er sjovt, det er bevægende, og det giver indsigt i livet med demens både indefra og udefra. Jeg håber, at så mange som muligt vil se stykket og derved få større forståelse af det at blive gammel med en demenssygdom - og måske ændre holdningen til det at lide af demens. Man kan læse mere og købe forestillingen ved henvendelse til Lab Cats Theatre.

Med venlig hilsen

csw gl.nyhedsmail

Christine E. Swane
Direktør, Ensomme Gamles Værn