Nyhedsbrev marts 2021

Kære læser

For mange af os er de fysiske omgivelser og vores materielle verden helt upåagtet i hverdagen. Vi bevæger os i den, står op, tager måske bad, spiser, går, cykler, kører i bus, tog og bil med den største selvfølgelighed. Af og til stopper vi op og lægger mærke til bestemte aspekter af den fysiske verden og de genstande, vi er afhængige af at bruge. Det gør vi, for eksempel når dele af vores omgivelser træder frem for os som særligt smukke, store, voldsomme, grimme – eller tunge og besværlige! Man kan nævne i flæng: Bygninger, kantsten, brosten, fliser, trapper, dåser, glas eller døre, der er svære at åbne, områder og pladser, hvor der mangler læ på en solskinsdag, savnet af et sted at hvile kroppen eller et toilet, når man har brug for det på sin vej.  

Vi interagerer med den fysiske verden. Når brugen af den bliver problematisk, bliver vi opmærksomme. Irriterede måske. For nogle mennesker er fysiske dimensioner af verden dagligt en uoverkommelig barriere for, at de kan deltage, som de ønsker. Det gælder bl.a., hvis man bevæger sig langsomt og med frygt for at falde, er afhængig af at bruge et hjælpemiddel for at komme omkring, hvis man har lav muskelkraft og måske smerter i hænderne pga. gigt, eller hvis man ser eller hører dårligt.  

Vores fond har gennem de senere år støttet flere projekter med fokus på at indrette verden, så den bliver mere inviterende og brugbar for alle generationer. Læs mere nedenfor om et sådant projekt, der har engageret unge studerende i ældre menneskers liv, og som Fonden Ensomme Gamles Værn har støttet i samarbejde med Bevica Fonden. 

Og så vil vi med dette nyhedsbrev hilse foråret velkommen, ønske corona på hastigt tilbageskridt OG fortælle, at vi til efteråret, tirsdag 12. oktober 2021, holder en konference på Hotel Nyborg Strand med titlen Inklusion – hvordan skaber vi rum til alle ældre? Programmet er under udarbejdelse, og jeg lover, det bliver godt. Vi udsender programmet i nyhedsbrevet, så snart det er klart. 

Gode forårshilsner fra


Christine E. Swane, kultursociolog, ph.d. 
Direktør for Fonden Ensomme Gamles Værn

Design og arkitektur skal være INKLUDERENDE for ældre mennesker

Andelen af ældre mennesker vokser, men samfundet er ikke designet til de mange udfordringer, der følger med det at blive gammel. 150 arkitekt- og designstuderende fra Det Kongelige Akademi har i projektet ’GROWING –Mature Human Life’ udforsket, hvordan man designer, så den materielle verden tilpasses også den aldrende del af befolkningen. 

Læs mere her om projektet og tankerne bag. 

Der er produceret en informativ og kunstnerisk film om projektet, hvor man bl.a. kan opleve visualiseringer af en række af de studerendes projekter. 
Se filmen med hhv. danske undertekster og engelske undertekster