Nyhedsbrev marts 2013

 

Ny forskning: Højtlæsning af litteratur i læsegrupper

Læseforeningen og Ensomme Gamles Værn besluttede i 2011 at gå sammen om at etablere læsegrupper for socialt sårbare ældre rundt i Danmark.
Det kom der syv meget forskellige grupper ud af: for ensomme ældre, ældre med demens eller depression samt ældre flygtninge og indvandrere.

I en læsegruppe læser en uddannet læsegruppeleder højt en gang om ugen, ofte digte og noveller. Her deles glæden ved nye og kendte ord og fortællinger, og man kan ikke undgå at lære hinanden bedre at kende gennem de refleksioner, erfaringer og følelser, man deler.

Det viser rapporten Det spirer og gror - læsegrupper for sårbare ældre af antropolog Jon Dag Rasmussen, der har fulgt de syv læsegrupper. Rapporten kan læses på egv.dk eller købes for 150 kr. inkl. forsendelse.

Læseforeningen uddanner løbende frivillige og professionelle til læsegruppeledere, læs mere om foreningen på laeseforeningen.dk

Læs mere - blandt andet en artikel i Kristeligt Dagblad om læsegrupperne.

Aktuelle projekter

Vores vigtigste arbejde er at uddele fondens midler til forskning, udviklingsprojekter og sociale formål, der bekæmper ensomhed og styrker fællesskaber blandt gamle mennesker. Vi modtager mange kvalificerede ansøgninger og støtter hele tiden nye tiltag.

Følg med på egv.dk under projekter. Siden opdateres med de nye initiativer og projekter, vi støtter - lige nu eksempelvis Musik i Lundtoftegade, et initiativ i det almennyttige boligbyggeri i Københavns Nordvestkvarter og En hjælpende Hånd, som er et tre-årigt projekt med rådgivning og mødested for ældre med forskellig etnisk baggrund på Aktivitetscentret Sct. Joseph på Nørrebro, hvortil vi har knyttet et kvalitativt forskningsprojekt.

På højskole - også selv om man er svækket

Rude Strand Seniorhøjskole ved Odder var i sidste uge rammen om en uges ophold for besøgsværter og besøgsvenner tilknyttet Samvirkende Menighedsplejer fra hele landet. Vi har arrangeret og finansieret en stor del af opholdet, og besøgstjenesterne har udvalgt ældre mennesker med et stort behov for at komme lidt væk fra hverdagen, og de har stillet med frivillige hjælpere. Målet er at styrke og skabe nye relationer blandt deltagerne, hvoraf de fleste ikke ville kunne tage på højskole eller ferie uden den tryghed, som de frivillige hjælpere giver dem.

Erfaringer fra sidste år viser, at feriedeltagerne sætter stor pris på at mødes bagefter og dele fotos og ferieminder. Disse arrangementer støtter vi også - og glæder os over, at det kan lykkes at skabe mere varige relationer.

Med venlig hilsen

csw gl.nyhedsmail

Christine E. Swane
Direktør, Ensomme Gamles Værn