Nyhedsbrev juli 2014

 

Ny FORSKNING om ensomhed

Palle 680

Rapporten "Palle alene i verden" - et kvalitativt studie af voksnes ensomhed midt i livet er resultatet af et forskningsprojekt om langvarig ensomhed blandt voksne mennesker midt i livet, der er sat i gang af Mary Fonden og baseret på 20 kvalitative interviews med sårbare voksne mellem 30 og 50 år.

Rapporten uddyber og diskuterer udvalgte temaer fra den tidligere rapport Ensom midt i livet - livshistorier, erfaringer og mønstre. Det er svært og smertefuldt at leve med ensomhed i voksenlivet, hvor det forventes, at livet former sig efter gældende normer for et aktivt socialt liv, og tabuet om ensomhed gør det svært at dele sine følelser og erfaringer med andre. Læs videre, hvordan

- tabuet er med til at fastholde voksne i deres ensomhed, fordi de ikke kan tale med andre om den.
- de interviewede føler sig ude af trit med deres jævnaldrende, især de der står uden for arbejdsmarkedet.
- alle kæmper for at mindske ensomheden i hverdagen.
- internettet kan give adgang til sociale kontakter, men ikke nærvær og venner.
- der er en overhængende risiko for, at de interviewede vil forblive ensomme som ældre uden en særlig indsats. 

Forfatterne er Andreas Nikolajsen, Morten Hedelund og Christine E. Swane. Ensomme Gamles Værn har finansieret arbejdet med rapporten.

Køb rapporten for kr. 200,- eller download den her

Ensomme Gamles Værn inviterer sårbare ældre i TEATRET

I princippet er kulturelle arrangementer - heriblandt teaterfestivalen CPH STAGE - for alle. Men i praksis kan mange ting forhindre gamle mennesker i at deltage i oplevelsesrige begivenheder: dårlig økonomi, manglende kendskab til hvad en teatertur kan bringe, at man ikke har nogen at tage af sted sammen med, at man er dårligt gående, eller at det er for svært at komme frem og tilbage.

Vi gik derfor sammen med CPH STAGE om at finde frem til, hvordan vi kunne overvinde forhindringerne. Vi udvalgte forestillinger, undersøgte teatrenes tilgængelighed og tilbød derefter billetter og transport til en række aktivitetscentre, besøgstjenester, plejehjem og sociale væresteder. Tilbuddet vakte stor glæde. Irma Tonnesen, der leder værestedet Pusterummet i Københavns Nordvest-kvarter, fortæller om deltagelse i Baggårdsteatrets forestilling "Forsamlingshuset":

Vi startede fra Lundtoftegade i fire fyldte taxaer, og vi følte os alle som grever og baroner, da vi kørte af sted denne herlige sommeraften. Derefter blev vi "bænket" ved lange borde dækket med kaffe, brød, lys og blomster og sådan rigtig forsamlingshusstemning, og så gik festlighederne ellers i gang. Der var overhovedet ikke mulighed for en lille lur undervejs, for de to skuespillere styrtede rundt i 2 timer, og publikum blev hele tiden inddraget, balloner sprang, forsamlingshuset skulle sælges, "nej, det var dog for galt", og sådan fulgte vi livets gang i forsamlingshuset over 121 år. Puh-ha, vi var fuldstændig svedte til sidst, og det var skuespillerne ikke mindst.
Vel ude i den friske luft igen blev oplevelserne vendt, og vi kørte retur til Lundtoftegade - alle med en god oplevelse - og nogle med meget hævede ben og lidt åndenød, men hvad betyder det efter en god og fantastisk aften.

Festivalens leder Morten Krogh glæder sig over samarbejdet: Det er skønt at festivalen på denne måde bliver tilgængelig for andre end det sædvanlige teaterpublikum, og vi håber, flere vil få mod på at komme i teatret igen.

forsamlingshuset