Homecare provision in the Faroe Islands: A qualitative study on need assessment and homecare delivery from the perspective of the care receiver

Bevilling: 50.000 kr.

Specialet vil undersøge, ud fra et borgerperspektiv, hvorvidt tjenesteydelserne på ældreområdet på Færøerne er i overensstemmelse med ældres egne ønsker om og behov for støtte i deres hverdagsliv.

Fra at være et statsligt anliggende blev administrationen af hjemmeplejen og ældreområdet på Færøerne overdraget til kommunerne pr. 1. januar 2015. Området er reguleret efter en ny rammelov om hjemme- og ældrepleje, hvor den enkeltes selvbestemmelsesret respekteres og en personcentreret tilgang understøttes i forhold til både fysiske og psykosociale behov. I tråd med ældre færingers ønske, lægges der i loven også vægt på, at der skabes muligheder for, at ældre kan bo i eget hjem længst muligt.

Forsking på Færøerne giver dog et fingerpeg om at ældre savner medbestemmelse i forbindelse med tildeling af tjenesteydelser. Kan organiseringen og administrationen af den kommunale hjemmepleje, hvor tjenesteydelserne i stor udstrækning er prædefinerede, i praksis være en barriere for at tilbyde ældre borgere en tjeneste, der korresponderer med deres egne ønsker og behov?

Undersøgelsen foretages gennem interview med ældre, observation af visitationssamtalen, der finder sted inden, der tages afgørelse om tildeling av tjenesteydelser, samt interview med de ældre 2-3 måndeder efter at de har modtaget tjenesteydelserne.

Marna E. Jensen, Hedevig Matras og Sunnuva F. á Lakjuni er masterstuderende på Færørenes Universitet, og de er forfattere til dette speciale i folkesundhed.

Specialet er afsluttet i 2020.

Læs en afrapportering af specialet ‘Being at home’ and ‘Meeting the system’ – A qualitative study of older people’s own wishes and needs for help and support, and their experience of elder care services in the Faroe Islands.