Det inkluderende byrum

Bevilling: 75 kr.

Vores fysiske, sociale og mentale tilstand påvirker måden, vi færdes i byrummet, og vores muligheder for at være en del af forskellige fællesskaber. Ensomhed præger mere end nogensinde sundheden og trivslen blandt mennesker i alle aldre, og når sociale og helbredsmæssige forhold ændrer sig, forandres vores adgang til verden, og vores oplevelse af fysiske rammer ændres derfor også.

Designere og arkitekter er centrale aktører i forhold til at forme og udvikle de fysiske omgivelser. I projektet ”Det inkluderende byrum” undersøger 120 design- og arkitekturstuderende, hvordan vi skaber rammerne for et liv i byen, som vi alle har mulighed for at deltage i uden at føle os fremmedgjorte og adskilt fra hinanden. Resultatet er en række interaktive installationer med budskaber, der udfordrer og rykker ved forståelsen af det inkluderende byrum.

Inklusion og universelt design bidrager til at skabe en mere tilgængelig verden for flere befolkningsgrupper; en tilgængelig verden der kan forebygge og skabe muligheder for den enkelte.

Ambitionen med projektet er derfor også at skabe et inkluderende mindset med øget fokus på sociale problemstillinger hos fremtidens designere og arkitekter, så de opfatter det som en naturlig del af deres arbejde at inkludere forskellige grupper af mennesker i deres løsninger frem for at skabe løsninger til et fåtal efter en bestemt standard.

Projektet er et samarbejde mellem Institut for Bygningskunst og Design på Det Kongelige Akademi, Fonden Ensomme Gamles Værn, Helsefonden, Bevica Fonden og Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsforvaltning.

Læs afrapporteringen af projektet her.