Hverdagsliv i skæve boliger – en antropologisk undersøgelse af det sociale liv blandt udsatte, marginaliserede ældre mennesker i København

Bevilling: 1.423.779 kr.

Boligen har for de fleste danskere en afgørende betydning og er et sted, hvor vi tilstræber at føle os hjemme. Men der er også mennesker, som af forskellige og sammenfaldende årsager ikke har en bolig, ikke kan anvende deres bolig, eller bor på måder, der beskrives som ”skæve”. Med dette projekt skabes forskningsbaseret viden om, hvad det vil sige at leve og bo ’skævt’ som et marginaliseret ældre menneske i en dansk storbykontekst. Gennem etnografisk feltarbejde opnås viden om de sociale processer og vilkår, som kendetegner de ældres hverdagsliv. Med projektet tilvejebringes således indsigter i, hvordan socialt udsatte, marginaliserede og ensomme ældre mennesker lever (og dør) – og dermed også, hvordan de måske bedre kan støttes og hjælpes fremover.

Baggrunden er, at der gennem det seneste årti i Danmark er dokumenteret en betydelig stigning i hjemløsheden i aldersgrupperne 50-59 år og 60+ år. Følelsen af ensomhed er meget udbredt blandt disse mennesker. De danske kommuner råder over en række alternative botilbud, som benyttes for at hjælpe denne gruppe mennesker ud af hjemløsheden. Blandt disse er skæve boliger, som etableres efter almenboliglovens §149 a, og udelukkende er til udsatte personer, som har særligt vanskeligt ved at bo i en almindelig bolig.

Forskningsprojektet er placeret ved Afdeling for pædagogisk antropologi, Aarhus Universitet, Campus Emdrup, og udføres af ph.d. i sociologi, cand.pæd.ant. Jon Dag Rasmussen og udvikles løbende i samarbejde med direktør Christine E. Swane, Fonden Ensomme Gamles Værn.

Projektet forventes at starte 1. september 2023 med afslutning 31. august 2025.