I en gårdhave i udkanten af et shoppingcenter i den lille by Puerto Rico, placeret på den sydlige side af Atlanterhavsøen Gran Canaria, mødes 150 til 300 danskere hver søndag i vinterhalvåret. Klokken er 10, og traditionen tro er det “kirketid” i den sociale danskerklub, der går under navnet “Kirkens Venner”. Indholdet er dog langt fra religiøst, og programmet byder på vits-oplæsning, petanque, banko og fællessang. Nogle af de fremmødte har solbrun hud og har været til samtlige begivenheder i “Kirken” siden vinterhalvåret begyndte. Andre, lidt blegere i teinten, er blot på ferie på øen i 10 dage, men vælger stadigvæk at bruge deres formiddage her i gården, i selskab med hinanden og det sociale fællesskabs selvudnævnte “præst”.
Dette projekt ønsker at tilbyde et indblik i pensionisters sæsonbestemte migration til syden, og deres grundlæggende ønske om et bedre liv for sig selv og deres nære. Ved at vende teleskopet mod danske pensionisters tilbagevenden til solen og fællesskabet på Gran Canaria, håber de to studerende at kunne blive klogere på de mange forskellige ønsker, der kan ligge bag valget om at bruge tid væk fra Danmark i lys og varme, hvilke forestillinger der gøres om et bedre liv, samt hvorfor dansk-betingede fællesskaber opstår i udlandet, hvordan man indgår i dem, og hvilken betydning disse fællesskaber har for den enkelte.
“Øerne med det Evige Forår – et antropologisk visuelt studie i socialitet, sollys og søgen efter den gode alderdom” er den foreløbige titel på et kandidatspeciale fra antropologi på Københavns Universitet af Milo Schul og Nina Kofoed, som forventes færdigt i juni 2025. Udover specialet produceres en antropologisk kortfilm, som optages på Gran Canaria i efteråret 2024.