Fonden har fulgt projektet Trivselsagenter – i fælles front mod ensomhed. Projektet er igangsat af foreningen Vi-Senior og er målrettet ældre mennesker med etnisk minoritetsbaggrund. Målet er at mindske ensomhed og social isolation ved at invitere ind i fællesskaber, der skal fremme de ældres sociale liv og trivsel, og at bygge bro til lokalsamfundet og fremme aktivt medborgerskab.
Fællesskaberne drives af tosprogede trivselsagenter, der har lokalt kendskab og netværk. Trivselsagenterne er frivillige og har gennemført et otte-ugers uddannelsesforløb. Forløbet giver metoder og viden til at opspore og involvere de ældre samt adgang til et netværk af kommunale, boligsociale og frivillige aktører i deres lokalområde. Der er i alt uddannet 80 trivselsagenter i Aarhus, Odense, Viborg og Vejle kommuner.
Rapporten er en erfaringsopsamling blandt projektleder, trivselsagenter, samarbejdspartnere og ældre deltagere, der dokumenterer fællesskabernes betydning for de deltagende ældre. I alt er der etableret 14 fællesskaber i de fire kommuner, hvor i alt flere end 450 ældre deltager.
Erfaringerne viser, at trivselsagenterne lykkes med at række ud til og engagere etniske minoritetsældre, som oplever mindre ensomhed, efter at de er blevet en del af et fællesskab. I fællesskaberne mødes de om aktiviteter som dans, sang, madlavning, og de kan øve sig i at tale dansk. Nogle danner venskaber, som rækker ud over fællesskaberne.
Rapporten belyser også trivselsagenternes frivillige arbejde og udbytte af projektets uddannelsesforløb samt fællesskabernes forankring og samarbejde med lokale partnerskaber.
Erfaringsopsamlingen er finansieret og gennemført af Fonden Ensomme Gamles Værn. Publikationen er udgivet med støtte fra Velux Fonden.