Læring uden alder

73-årige Jette Butters bruger meget tid ved spisebordet. Dels fordi hun indtager alle måltider der, men også fordi det fungerer som hendes skrivebord. Efter et benbrud i 2013 blev hun for alvor afhængig af en kørestol, og spisebordet har en god højde, når hun på sin iPad holder kontakten med sine gamle venner i USA. Og spiller Wordfeud med sin 52-årige søn i New York.
 
I dag er hun ikke alene ved bordet, for overfor sidder Zahra Shahabi og lytter og smiler. Zahra vil rigtig gerne blive bedre til at tale dansk. Noget af det svære er at lære de sidste tre vokaler i vores alfabet, for de lyde findes ikke i persisk, som er hendes modersmål. For tre år siden fulgte hun efter sin mand fra Iran til Danmark, og her gør han karriere som elektroingeniør. 
 
De to kvinder mødes ved Jettes spisebord ca. en gang om ugen, fordi de begge har meldt sig hos Elderlearn. Ordningen går ud på, at ældre mennesker bliver frivillige, når de åbner deres hjem for yngre, voksne elever fra hele verden, der gerne vil lære mere dansk. Opgaven er simpel: at tale sammen. 

JetteogZahraEGVfotoZahra Shahabi (th) viser Jette Butters billeder af bl.a. et loppefund.

- Det er meget værdifuldt for mig, at jeg må komme her hos Jette, siger 30-årige Zahra. Hun er i gang med Forberedende Voksenuddannelse, FVU, så hun senere kan blive SOSU-assistent. Hun er vant til at uddanne sig, for hun har allerede en kandidatgrad i samfundsvidenskab fra Iran.

Mens Zahra prøver sig frem for at fortælle, at en anden vigtig dimension for hende er, at tre af hendes bedsteforældre var døde, før hun blev født, og at hun aldrig fik et godt forhold til den fjerde, anerkender og opmuntrer Jette hende, hver gang Zahra lander på det rigtige ord.

Jette ved, hvad undervisning vil sige, for hun er uddannet læsepædagog fra Harvard Universitet. De evner har elever i det amerikanske skolesystem nydt godt af i mere end 30 år, før hun drog tilbage til Danmark. Livet i Amerika har også den fordel, at Jette uden videre kan slå over i engelsk, hvis det kniber med at finde danske gloser, som begge forstår.

- Jeg er glad for, at jeg har meldt mig, for jeg vil gerne gøre en indsats. Og det er perfekt for mig, at jeg kan blive hjemme og gøre det, siger Jette. Hun interesserer sig også meget for de hjemmehjælpere, der kommer hos hende, og det var en fra Frederiksberg Hjemmepleje, der fortalte om Elderlearn.

Ordningen har også vakt interesse på Københavns Universitet, hvor forskere ved Center for Humanistisk Sundhedsforskning, CoRe, har fulgt udviklingen. Det arbejde er mundet ud i rapporten ‘Elderlearn. Når svækkede ældre bliver frivillige’, som er finansieret af Fonden Ensomme Gamles Værn, der også har støttet udviklingen af Elderlearns aktiviteter i København.

En af pointerne fra rapporten januar 2019 er, at hvis parterne fortsat ser hinanden efter fire uger, er grundlaget for en stærk relation tilstede.  Derfor tegner det godt for Jette og Zahra, der mødtes første gang i november 2018. Da Jette åbnede døren, kunne hun i starten ikke få øje på Zahra.

- For det første er hun ikke så høj, og for det andet bar hun en stor buket roser foran sig. Jeg har aldrig fået så flotte roser før – ikke engang af en elsker, siger Jette og griner. 

 
jetteogzahraElderlearnBilledet er fra Zahra og Jettes første møde, hvor Ida Uhrenfeldt fra Elderlearn var med bl.a. som fotograf.
 
Zahra hygger sig, og hun smiler af Jettes kommentar. Zahra har meldt sig til Elderlearn, fordi hun gerne vil lære talesproget, og det er svært at gøre ud fra en bog. 
 
- Det her er mere levende. Jeg ville også gerne møde en person, jeg kunne give kærlighed, og som jeg også kunne modtage fra, siger Zahra.
 
Hun er selv frivillig på et plejehjem i Valby, hvor hun bor. Det er hun dels for at tale så meget dansk som muligt, dels for at lære mere om miljøet på et plejecenter, så hun er bedre forberedt til den kommende SOSU-uddannelse.
 
Jette bor på Frederiksberg, og det tager Zahra 10 minutter at gå derhen, hvilket lover godt for Jette og Zahras relation. Den nye rapport viser nemlig, at når begge personer bor i samme område og har mulighed for at dyrke lokale aktiviteter sammen, vejer det tungere end fælles interesser.
 
Zahra har allerede luftet muligheden for, at hun og Jette kunne gå en tur på Valby Langgade, og sådan et tilbud får Jette ikke så tit. Derfor var hendes prompte svar:
 
- Så giver jeg en tur på café!