Mentalt er de stadig på Balkan

Bordet er altid yderst veldækket hos det bosnisk-serbiske ægtepar, når deres besøgsven banker på. Den frivillige er 43-årige Dzenana Secic, der selv er fra Bosnien, og udover bosnisk taler hun også serbisk og kroatisk. Hun er besøgsven via foreningen Verdens kvinder i Danmark, der står bag projektet ‘Besøg på modersmål’, som er støttet af Fonden Ensomme Gamles Værn.

Ægteparret er i deres 60’ere, og ingen af dem forstår meget dansk. Da Jugoslavien brød sammen, flygtede kvinden til Danmark fra Bosnien, og i 2015 blev hun gift med sin nuværende mand fra Serbien. Det giftermål udløste et brud mellem kvinden og hendes voksne børn, og manden er aldrig selv blevet far, så de to ser nærmest ingen andre end deres besøgsven. Serbisk tv og nyheder er fast inventar i parrets lejlighed på Nørrebro i København, og brøkpension begrænser også deres muligheder udenfor hjemmet.

– Mentalt er de stadig på Balkan, og de aner nærmest ikke, hvad der sker omkring dem i Danmark. Jeg forsøger at få dem med ud at gå i området, så de ser, hvem deres naboer er. De har hørt rygter om, at danskerne er kølige, så de holder sig tilbage, siger Dzenana.

Hun vil gerne være forbindelsen til resten af det land, som hun selv har boet i de sidste 18 år.

dzenana

Dzenana Secic tog en selfie på Københavns Rådhus til en reception.

– Når jeg er frivillig og besøgsven, er det, fordi jeg gerne vil give noget tilbage Danmark. Jeg vil gerne gøre, hvad jeg kan, for at mennesker som det her ægtepar har en kontakt til samfundet og at de forholder sig til det, siger Dzenana.

Hun hjælper også med at oversætte breve fra det offentlige, som besøgsværterne ikke forstår. Kvinden forstår til gengæld at lave mad, og det elsker hun. Den ene hjemmelavede ret efter den anden bliver serveret med stolthed. Manden er glad for at underholde bordet, og parret nyder de rosende ord om maden. Og Dzenana er klar over, at hendes besøg betyder, at ægteparret får bevist overfor sig selv, at de begge to duer til noget. At de, på trods af alt, stadig er i stand til at sørge godt for en gæst.