DU ER HER: Hjem > Viden > Om ensomhed > Ensomhed og helbred
Ensomhed og helbred
Sociale relationer har væsentlig betydning for både fysisk og psykisk sundhed – og mange studier har viser, at ensomhed er knyttet til problemer med helbredet. Forholdet mellem ensomhed og sygdom er komplekst. Ensomhed ser ud til at øge risikoen for dårligt helbred, mens kronisk sygdom tilsvarende kan øge risikoen for ensomhed, for eksempel som følge af begrænsede muligheder for at deltage i sociale aktiviteter.
Ensomhed er mest udbredt blandt de ældste, fordi det er i den sidste del af livet, vi hyppigst lider tab pga. ægtefælles død og tab af søskende og venner. Hertil kommer en øget risiko for dårligt fysisk helbred i form af nedsat gangfunktion, dårlig hørelse mv. Nogle sygdomme gør opretholdelsen af et godt socialt liv særligt vanskeligt, som depression eller demenssygdom, der gør, at man ikke længere selv kan vælge at være sammen med de mennesker og gøre de ting, man tidligere har fundet mening i og glæde ved.
Sammenhæng mellem helbred, social isolation og ensomhed er komplekst. Dårligt helbred kan forårsage ensomhed; og følelsen af ensomhed og social isolation stresser kroppen og medfører en øget forekomst af en lang række sygdomme som forhøjet blodtryk og kolesteroltal, hjertekarsygdom, træthed, smerter, søvnforstyrrelse, Alzheimers sygdom og depression (Hawkley et al. 2010, se reference mv. i Swanes artikel i højre side, 2017).
Blandt ældre er kun få af de, der har et ”fremragende, vældig godt eller godt helbred”, ensomme – mens 12% af ældre med et mindre godt helbred er ensomme. Helt op til 30% af ældre med et dårligt helbred er ensomme jf. figuren nedenfor fra Ældre Sagens undersøgelse.
Besvarelser om ensomhed fordelt på fem helbredsgrupper, fra fremragende til dårligt helbred.
(Borgermann, red., 2015, s. 78).
Ensomhed sætter spor i krop og sjæl. Samværet med andre mennesker er for sjælen, hvad føde er for kroppen – lidt forenklet sagt. Derfor er langvarig, alvorlig ensomhed og social isolation gennem en årrække en risikofaktor i forhold til for tidlig død.
Ensomhed, afmagt, depression, fysisk og psykisk lidelse kan i yderste konsekvens føre til selvmord. I 2018, som er de nyeste tal fra Danmarks Statistik, begik 54 kvinder og 143 mænd på 65+ år selvmord.
Bestyrelsen
Formand
Marianne Lundsgaard Wégens
Forhenværende sekretariatsleder og seniorkonsulent i Danske Ældreråd, magister i kultursociologi og master i public policy og social entrepreneurship
Min personlige motivation til at takke ja til at blive medlem af bestyrelsen for Fonden Ensomme Gamles Værn er, at fonden udfører et væsentligt og kvalitetsbetonet arbejde.
Læs videre her.
Næstformand
Maria Kristiansen
Professor, Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet, centerleder ved Københavns Universitets Tværgående Aldringsinitiativ (CARI)
Sårbarhed i alderdommen har mange udtryk og angår os alle. Mit engagement i bestyrelsen for Fonden Ensomme Gamles Værn bunder i et dybfølt ønske om at medvirke til at alderdommen bliver så meningsfuld og god som overhovedet muligt, særligt for sårbare ældre.
Læs videre her.
Bestyrelsesmedlem
Henning Kirk
Læge dr.med., forfatter
I 2008 blev jeg medlem af bestyrelsen for Fonden Ensomme Gamles Værn, og i 2011 blev jeg valgt som formand for det indtil 2017 eksisterende repræsentantskab. Mit motiv for at tage del i dette arbejde er min faglige indsigt i ældre menneskers problemer og muligheder.’
Læs videre her.
Bestyrelsesmedlem
Susanne Kaagaard
Selvstændig psykolog med terapeutisk praksis, underviser
Jeg er med i bestyrelsen for Fonden Ensomme Gamles Værn, fordi jeg altid har været opmærksom på den store forskel, der er på ældre menneskers livssituation, det være sig fysisk, psykisk, socialt og økonomisk.’
Læs videre her.
Bestyrelsesmedlem
Morten Aagaard
Korshærspræst i Aarhus
Hver eneste dag i mit arbejde i Kirkens Korshær møder jeg mennesker, som er ensomme, og som har brug for en håndsrækning. Fonden Ensomme Gamles Værn har en nærhed og hjertevarme, og bevillinger gives ikke for at få en gevinst retur.
Læs videre her.
Bestyrelsesmedlem
Asim Umer Latif
Cand.merc., arbejder strategisk med inklusion, alderdom og etniske minoriteters kompetencer.
Det er en gave at arbejde med de ældre, fordi de har skabt virkelig gode rammer for os. Nu er det vores tur til at skabe så gode rammer for dem, som vi overhovedet kan.
Læs videre her.
Bestyrelsesmedlem
Susanne Falck Borch
Advokat, cand.jur. LLM.
Jeg engagerer mig i bestyrelsen for Fonden Ensomme Gamles Værn, fordi jeg gennem hele mit voksenliv har været beskæftiget med at hjælpe socialt udsatte mennesker og svækkede ældre.
Læs videre her.
Læs hvordan fonden følger anbefalinger for god fondsledelse
Læs artiklen Ældre menneskers ensomhed – etablering af et sundhedsfagligt felt 2017 af Christine E. Swane i Månedsskrift for almen praksis.
Litteraturliste til ovenstående artikel.
Læs artiklen Ensomhed i alderdommen – ældres ensomhed kan opspores – og lindres 2013 af Christine E. Swane i Månedsskrift for almen praksis.
Læs artiklen Ensomhed i alderdommen – ældres ensomhed kan opspores – og lindres 2013 af Christine E. Swane i Månedsskrift for almen praksis.
Sammen mod ensomhed
Fonden bakker op inspirationsoplægget om en national politisk strategi mod ensomhed.
Læs inspirationsoplægget her.
Empowerment of socially isolated older persons
Watch a short video from the conference Empowerment of socially isolated older persons. The guestspeakers, professor Anja Machialse (The Netherlands), social psychiatrist Preben Brandt and ethnologist Jon Dag Rasmussen, comment on the subject of the conference.
The video is mainly in Danish.