Nyhedsbrev december 2022

Kære læser

Ensomheden vokser i Danmark i disse år, ligesom ulighed og fattigdom. Ensomheden fylder i 600.000 danskeres hverdag. Vi ved det fra befolkningsundersøgelsen fra 2021, og vi mindes om det i Brugsen og på tv-spots med sloganet ”Vi tæller ikke ned til det samme”. Julen er ikke en glædesfuld, længe ventet tid for alle mennesker. Coops samarbejde med os og de 90 andre organisationer i Folkebevægelsen mod Ensomhed har, bl.a. med et kalenderlys, hvor der er 25 dage på, givet lejlighed til at minde os selv om ensomhedens skræmmende virkelighed.

Hver ensomhedshistorie gør ondt og bør få os til at række mere ud, invitere, drage omsorg for og støtte mennesker i alle aldre, hvor vi kan. I fonden får vi – ligesom social-humanitære organisationer – flere opringninger fra gamle mennesker, som er desperate af deres ensomhedsfølelse. Vi bestræber os i vores lille sekretariat på at finde veje videre i deres lokalområde til hver eneste.

Politiken bringer hver dag frem til jul følsomme og indsigtsgivende beretninger om ensomhed fra børn, unge, yngre og ældre voksne. Det er bevægende ord til morgenkaffen. På konferencen Fællesskabsmålingen 2022, arrangeret af Mary Fonden og TrygFonden, fik vi forleden vist film med unge mennesker, der fortalte om hjemløshed, stofmisbrug og om deres ensomhed i skoler, hjemme og i uddannelsesinstitutioner. De fortalte også, hvordan de havde fået hjælp fra professionelle og frivillige til at få det markant bedre. Stilheden i salen med flere hundrede mennesker og hænder, der blev ført op til øjne, viste stilfærdigt, at vi var mange, der blev meget berørt.

Fællesskabsmålingen, der blev gennemført i 2021, viser, at andelen af mennesker, som føler sig uden for eller på kanten af samfundets fællesskaber, er steget på fem år siden første måling i 2016. Majoriteten, som klarer sig godt, er reduceret fra 78 pct. i 2016 til 71 pct. Risikogruppen er vokset fra 18 pct. til 24 pct. I eksklusionsgruppen er der sket en forskydning fra 4 pct. til 5 pct; mennesker i denne gruppe har komplekse og massive problemer med helbred, økonomi og ensomhed. Læs mere i Fællesskabsmålingen 2022 – En undersøgelse af livsvilkår og social eksklusion i Danmark fra VIVE.

Hvor føles det alligevel godt, at der er så mange initiativer i gang, for at ensomhed ikke længere skal opfattes som det enkelte menneskes private anliggende. Ikke som noget, der forekommer i alderdommen og hører ”Ensomme Gamles Værn” til, som det var, da jeg for 16 år siden begyndte i fonden. Det er blevet tid at tale om vores egen ensomhed og spørge nænsomt til dem, der ser ud til at være for meget alene. For i det at dele sine følelser og erfaringer med andre findes en lindring. Og vi bliver gennem forskningen opmærksom på, at der er samfundsproblemer, som bl.a. fattigdom, manglende behandling til mennesker med psykiske lidelser og stigmatisering af mennesker med minoritetsetnisk baggrund, der øger forekomsten af ensomhed.

I disse dage er frosten taget til. Jeg tænker ikke kun på forfrosne gamle mennesker i Ukraine, men også på ældre mennesker i hjemløshed i Danmark, som der er blevet flere af. Hvor optællingen i 2022 nemlig endelig viser et fald i antallet af hjemløse mennesker på 10 pct. på tre år til 5.789 personer, er 60+-årige som den eneste aldersgruppe vokset fra 414 til 451. Læs mere i rapporten Hjemløshed i Danmark 2022 – National kortlægning fra VIVE.

Fattige mennesker har brug for hjælp i dagens Danmark. Selv om mange af os ikke længere har kontanter, har vi næsten alle mobilen i lommen. Har man ikke lyst eller råd til at støtte, så er venlighed til gengæld gratis. Som en tidligere hjemløs fortalte på konferencen om målingen af social udsathed, så er det at føle sig ignoreret det værste, man kan opleve, mens det at få et smil og ønsket om en god dag varmer. Og ikke kun i julen.

Læs nedenfor om nogle af de projekter, fonden har støttet – og som ”giver gaver” til fx ældre, belastede flygtningekvinder og gamle mennesker på plejehjem. Der er også link til et par fine små filmklip.

Med ønsket om den bedst mulige jul og et godt nytår fra
 

Christine E. Swane, kultursociolog, ph.d. 
Direktør for Fonden Ensomme Gamles Værn

Det Blomstrer – workshops for KVINDER med flygtninge- og indvandrerbaggrund

FAKTI er et kulturhus med en terapeutisk have på Bispebjerg i København, som har fremme af trivsel og aktivt medborgerskab hos kvinder med flygtninge- og indvandrerbaggrund i højsædet.
Fonden støtter i to år gennemførelse af workshops for ældre kvinder i FAKTI. Formålet er at udfolde forskellige temaer over en længere periode og arbejde kreativt med kvindernes sanseoplevelser og egne historier for at skabe et mere positivt selvbillede hos kvinderne og give dem en tro (tilbage) på deres egne evner.

Læs artiklen af leder i FAKTI Lise-Lotte Duch om workshoppen Det Blomstrer – og se de fine fotos af kvindernes arbejde.
 

Kortfilmen AFTENRITUAL - på vej ud i verden

– Det er som en skilsmisse at komme på plejehjem, når den, man elsker, ikke flytter med, fortæller 96-årige Jørgen i en kort, dokumentarisk hybridfilm, der giver et nært og indfølende indblik i kærlighedsrelationen mellem to ældre mennesker og den adskillelse, de må leve med, efter den ene er flyttet på plejehjem.

Aftenritual skildrer to ældre mænds samvær, der hver aften følger samme rutine. Filmen viser den ensomhed og de relationelle tab, livet på plejehjem kan betyde. Den er produceret af Nanna Hauge Kristensen og Ruth Storm Madsen med støtte fra Fonden Ensomme Gamles Værn. De fik en ekstra bevilling til at tilpasse lyd og billede til biograflærredet og engelsk tekst, så den kan komme ud i verden – og det lykkedes!

Filmen vandt i år en pris på Short Film Factory-festivalen i Rumænien og er siden blevet udvalgt til filmfestivaler i London og Lissabon. Den fik i efteråret det største bifald på filmfestivalen MIX CPH i København. Jeg klappede selv med.

Og så et glædeligt julebudskab: Jørgen er i dag 99 år og bor atter sammen med sin Benny på et andet plejehjem, hvor der er to-rumsboliger med plads til par.

Se et klip fra en rørende stund i filmen – tekstet på engelsk.

 

Teaterforestillingen WRINKLES til plejehjem

En teatergruppe fik i sommer mulighed for at udvikle og opføre første del af teatertrilogien Wrinkles på flere plejehjem i København med støtte fra Fonden Ensomme Gamles Værn.

Forestillingen berører ensomhed, venskab og glemsomhed gennem to mennesker med Alzheimers sygdom, der sammen oplever livets op- og nedture. Ved opførelserne oplevede skuespillerne en god feedback fra både personale og beboere på plejehjemmene, hvor skuespillernes dansende bevægelser og musik skabte opmærksomhed, indlevelse og kaldte minder frem hos alle. Den videre udvikling af teatertrilogien sker ud fra disse erfaringer.

Se en kort film fra Wrinkles ved at klikke her.